Herstel van de Onafhankelijkheid
Land / gebied: Portugal
Soort: Nationale feestdag
Portugal Restauração da Independência. Jaarlijks op 1 december. Onafhankelijkheidsdag (1640). Deze feestdag viert het einde van de Filippijnse Dynastie (Huis Habsburg) dat het land regeerde van 1581 tot 1640. Portugal bereikte zijn onafhankelijkheid pas na talrijke opstanden tegen de Spanjaarden op 1 december 1640.

Portugal werd geregeerd door Spaanse koningen tussen 1581 en 1640 na de dood van de jonge koning Sebastiaan I (Dom Sebastião) van Portugal. Hij had geen erfgenamen en na de opvolgingsstrijd van 1580 werd de controle over het land door Filips II van Spanje overgenomen. Het grondgebied van Portugal werd door Spanje bezet en sinds 1581 werd het beschouwd als Spaanse provincie onder leiding van de onderkoning.

Het Huis Habsburg, bekend als de Filipijnse Dynastie, is het huis dat regeerde over Portugal van 1581 tot 1640. Dit begon met de uitroeping van Filips II van Spanje tot Filips I van Portugal in 1580, en de officiële erkenning door de Portugese Cortes van Tomar in 1581.

Portugal bereikte zijn onafhankelijkheid pas na talrijke opstanden tegen de Spanjaarden op 1 december 1640. Hertog Johan II van Bragança leidde de opstand van de Portugezen in 1640 tegen het Spaanse gezag en werd werd uitgeroepen tot koning Johan IV van het opnieuw onafhankelijke land. De periode na het herstel van de onafhankelijkheid werd gekenmerkt door schermutselingen en soms serieuze oorlogsvoering tussen Spanje en Portugal, bekend als de Portugese Restauratieoorlog (1640-1668).

Een feestdag in Europese Unie, Portugal.