Dag van Prins Louis Rwagasore
Land / gebied: Burundi
Burundi Herdenking van de sterfdag van de Burundese nationalist Louis Rwagasore (10 januari 1932 - 13 oktober 1961).

Louis Rwagasore was de oudste zoon van Ganwa-koning (Mwami) Mwambutsa IV en daarmee kroonprins. Hij studeerde korte tijd in Antwerpen, maar keerde in 1958 naar Ruanda-Urundi terug en sloot zich aan bij de anti-koloniale beweging.

In 1958 was Rwagasore medeoprichter van de nationalistische UPRONA (Unie voor Nationale Vooruitgang). Zijn vader, die vond dat leden van het koninklijk huis niet-partijgebonden moesten zijn, stelde hem aan als Chef van Butanyerera, maar reeds na korte tijd diende Rwagasore zijn ontslag in om zich volledig in te zetten voor UPRONA. Hij zocht contact met Patrice Lumumba, de kersverse Congolese premier, die tevens voorzitter was van de supra-nationale MNC (Nationale Beweging van Congo). Geïnspireerd door de Congolese nationalisten streefde Rwagasore naar een supra-nationale partij, waarin zowel de Tutsi als de Hutu, de Twa en de Ganwa, een gelijke stem zouden hebben. Tijdens het eerste congres van de UPRONA in maart 1960 riep hij op tot noncoöperatie met de Belgen, door onder meer het betalen van belastingen te boycotten. Hij werd daarop onder huisarrest gesteld.

Ondanks deze tegenwerking steeg zijn populariteit en bij de verkiezingen voor de wetgevende vergadering van 1961 behaalde de UPRONA 80% van de stemmen. Op 28 september 1961 werd Louis Rwagasore minister-president. Reeds op 13 oktober werd hij door een aanhanger van de pro-Belgische PDC vermoord. Met de dood van Rwagasore ging een groot democraat verloren die streefde naar verzoening van de etnische groepen van zijn land.

Een feestdag in Burundi.