maandag 26 juli 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Solsticio de Invierno (Año Nuevo Aymara)
Datum:
jaarlijks op 21 juni

Solsticio de Invierno (Año Nuevo Aymara)

Datum: maandag 21 juni 2021
Land / gebied: Bolivia
Soort: Nationale feestdag
Bolivia Aymara Nieuwjaar. Ook: Año Nuevo Andino Amazónico (Andean-Amazonic New Year). Het nieuwe jaar begint voor het Aymara-volk met de winterzonnewende (op het zuidelijk halfrond) van 21 juni. Een nationale feestdag (vrije dag) in Bolivia.

De Aymara gebruiken hun eigen kalender. Volgens de kalender bestonden de Aymara precies vijfduizend jaar, toen de eerste Spaanse veroveraars in 1492 op het Zuid-Amerikaanse continent aankwamen. Volgens de Aymara-kalender zal 21 juni 2021 het begin zijn van het Aymara-jaar 5529.

Aymara is de naam van een volk in het westen van Bolivia, het uiterste zuidoosten van Peru, het noordoosten van Chili en het noordwesten van Argentinië.

De Aymara zijn een inheems volk dat onder de Spaanse overheersing van het laagland overleefde in de hooglanden van de Andes. Ze behielden hun eigen taal, het Aymara, en hadden nauwelijks deel aan het bestuur van de onafhankelijke staten Bolivia en Peru. De Boliviaanse president Evo Morales is van Aymaraanse afkomst.

In 2009 kreeg Bolivia een nieuwe grondwet, die van het land een "plurinationale staat" maakte (zie: Dag van de Plurinationale Staat). De Aymara en andere inheemse volkeren kregen het recht op het behoud van hun taal, hun cultuur, hun traditionele geneeskunde en hun rechtssysteem, de 'justicia comunitaria'. In het parlement hebben ze een aantal gereserveerde zetels. Ze verschijnen daar in traditionele kleding en kiezen net als Morales voor traditionele rituelen bij hun installatie.

Een feestdag in Bolivia.

Verder lezen

Zie ook

Actueel

Komende feesten