zondag 16 januari 2022

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Thimphu Tshechu
Datum:
5 t/m 7 oktober 2022
24 t/m 26 september 2023

Thimphu Tshechu

Datum: woensdag 5 t/m vrijdag 7 oktober 2022
Land / gebied: Bhutan (Thimphu)
Soort: Traditioneel (Festival)
Religie: Boeddhisme
BhutanBoeddhisme Driedaags traditioneel boeddhistisch festival in Thimphu, de hoofdstad van Bhutan, dat begint op de 10e dag van de 8e maanmaand van de Bhutaanse kalender (september / oktober). Het is een van de grootste festivals van het land en wordt bezocht door duizenden mensen uit de omliggende districten (dzongkhags).

Het woord 'tshechu' in het Dzongkha, de officiƫle taal van Bhutan, betekent letterlijk 'een jaarlijks boeddhistisch festival' en wordt gehouden in het klooster (dzong) van de monniken. Dag en nacht wordt er gebeden en worden er rituelen uitgevoerd om de goden gunstig te stemmen.

Ingesteld in 1867 door Gyalsey Tenzin Rabgye, de vierde koning (Druk Desi) van Bhutan. Origineel bestond het festival uit een aantal dansen van alleen monniken, maar na de hervorming in 1956 door koning Jigme Dorji Wangchuck kwamen er gemaskerde dansen (boed chhams) bij, die uitgevoerd mochten worden door zowel leken als monniken. Hierdoor werd het een kleurrijk en gevarieerd festival dat tegenwoordig ook vaak door toeristen wordt bezocht.

Thimphu Tshechu
Drie dagen voor Thimphu Tshechu, vindt Thimphu Drubchen plaats.

Een festival in Bhutan.

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten