Thruebab (Blessed Rainy Day)
Land / gebied: Bhutan
Religie: Boeddhisme
BhutanBoeddhisme Thrue-Bab, Thrie-Bab of Thri-Bab (in het Engels bekend als 'Blessed Rainy Day') is een boeddhistische feestdag op of rond 23 september die het einde van het regenseizoen in Bhutan markeert.

Op deze dag worden alle natuurlijke waterbronnen in Bhutan beschouwd als heilig en worden burgers aangemoedigd om een buitenbad te nemen om zich te reinigen van slechte daden en opgehoopt slecht karma.

Het beste tijdstip om een bad te nemen wordt bepaald door de astrologen van Je Khenpo, de geestelijke leider van Bhutan en hoofd van de boeddhistische kloostergemeenschap. Daarbij wordt de Bhutaanse maankalender gebruikt, maar welke methode precies gebruikt wordt is geheim. Als dit 's morgens vroeg is, staan de meeste mensen er speciaal voor op.

Overheidsinstellingen, scholen en winkels zijn op deze dag gesloten. Ook het einde van het landbouwseizoen en het begin van het oogstseizoen.

Lees de belevenissen van een twaalfjarige jongen uit Bhutan tijdens Thrie (Blessed Rainy Day).

Een feestdag in Bhutan.