Wereld Feesten Almanak


Wereld Alzheimer Dag
Datum:
jaarlijks op 21 september
Wereld Alzheimer Dag

Datum: donderdag 21 september 2017
Land / gebied: Wereld
De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag.

Deze internationale dag alarmeert overheden en beleidsbepalers over dementie als een ernstige gezondheidskwestie omdat de wereld vergrijst.

Dementie is een hersenaandoening waarbij iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. De belangrijkste en meest bekende oorzaak is de ziekte van Alzheimer. In Nederland lijden ruim 250.000 mensen aan dementie. Dit aantal zal de komende decennia verdubbelen als gevolg van de toenemende vergrijzing in onze maatschappij.

De ziekte Alzheimer is in 1910 vernoemd naar de Duitse arts Alois Alzheimer (14 juni 1864 - 19 december 1915). Hij beschreef in 1906 het ziektebeeld van zijn patiënte Auguste Deter. Zij had problemen met haar geheugen en na haar overlijden - op 56-jarige leeftijd - onderzocht Alzheimer haar hersenen. Naast atrofie (het verschrompelen van de hersenen) vond hij zogenoemde plaques (eiwitafzettingen) en tangles (kronkels), die nog steeds als karakteristiek gelden voor de naar hem vernoemde ziekte.

Alzheimer Nederland
Stichting Alzheimer Nederland helpt dementerende mensen en hun familie te leven met dementie. Met voorlichting en hulp aan patiënten, familie en directe verzorgers. Hierbij spelen de bijna vijftig regionale afdelingen en meer dan 1.500 vrijwilligers een belangrijke rol. Alzheimer Nederland behartigt collectieve belangen en subsidieert wetenschappelijk onderzoek naar dementie.

Wereld Alzheimer DagMet deze foto vraagt Alzheimer Nederland aandacht voor zijn collecteweek.

Volgens de site is dat omdat het beeld op de poster van de kale man met zijn bril op het achterhoofd vervreemdend werkt, en een beeld oproept van verwarring. Een treffende manier om het gevoel en de emoties die bij dementie spelen in een beeld te vangen.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Actueel