Wereld Homeopathie Dag
Datum:
Op 10 april 2024 is het Wereld Homeopathie Dag (World Homeopathy Day). Datum ter ere van de geboortedag van de Duitse arts en grondlegger van de homeopathie Samuel Hahnemann (10 april 1755 - 2 juli 1843).

Homeopathie is een populaire alternatieve geneeskundige therapie die voornamelijk uitgaat van het gelijksoortigheidsbeginsel. Volgens dat beginsel is een homeopathisch geneesmiddel geschikt voor de behandeling van een ziekte als het middel bij een gezond persoon dezelfde ziekteverschijnselen opwekt als die waaraan de zieke lijdt.

De homeopathische behandeling bestaat uit het voorschrijven van homeopathica, dat wil zeggen potentiëringen (stapsgewijze sterke verdunningen in combinatie met schudden) van stoffen die in pure vorm dezelfde symptomen als de te bestrijden ziekte zouden oproepen.

Hoewel homeopathie een van de meest onderzochte alternatieve geneeswijzen is, wordt de toegeschreven klinische werkzaamheid niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Homeopathie wordt daarom tot de pseudowetenschappen gerekend.