woensdag 21 oktober 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Zwolse Blauwvingerdagen
Datum:
jaarlijks op vier woensdagen in juli


Zwolse Blauwvingerdagen

Land / gebied: Nederland (Zwolle)
Soort: Markt
Nederland
Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus (o.a. het verbod op evenementen tot 1 september) kunnen dit jaar de jaarlijkse Blauwvingerdagen in Zwolle niet doorgaan. De braderie zou plaatsvinden op 8, 15, 22 en 29 juli 2020. Zie blauwvingerdagenzwolle.nl
Op de woensdagen in juli staat Zwolle vol kramen en curiosa.

De Zwolse Blauwvingerdagen behoren tot de grootste braderieën van Nederland en trekken jaarlijks meer dan honderdduizend bezoekers. Met circa 450 kramen is er een enorm gevarieerd aanbod voor zowel de toerist die gezellig een dagje uit wil als voor de koopjesjager die zijn slag wil slaan.

Zwolse Blauwvingerdagen

U vindt de braderie in het centrum van Zwolle, in de volgende straten: Diezerstraat, Grote Markt, Luttekestraat, Oude Vismarkt, Gasthuisplein, Roggenstraat, Het Eiland, Achter de Broeren. De vlooienmarkt vindt plaats op de Melkmarkt.

Blauwvingers
In de middeleeuwen heerste er een zekere rivaliteit tussen de bewoners van Zwolle en Kampen. Het verdroot de Kampenaren - door hun buren spottend "Kampersteuren" genoemd - dat er voor de Zwollenaars geen spotnaam bestond. Ze zochten naarstig naar een gelegenheid om er hun één te bezorgen en die gelegenheid deed zich voor toen de Zwollenaars bij het gemeentebestuur in Kampen aanklopten om het klokkenspel van de uitgebrande toren - ter aanvulling van de berooide gemeentekas - te koop aan te bieden. De Kampenaren accepteerden, maar bedongen dat ze de koopprijs zouden uitbetalen in muntstukken naar eigen keuze. Dat gebeurde en dagenlang zijn de Zwollenaars bezig geweest al dat geld te tellen. Toen ze klaar waren, hadden ze allemaal blauwe vingers, en werden de Zwollenaars spottend "Blauwvingers" genoemd.

Lees het volledige spotverhaal (een echte "Kamper ui") over waarom Zwollenaars "Blauwvingers" worden genoemd.

De "Zwolse Blauwvinger" is ook de naam van een lokaal koekje. Het is een lichtgekleurd, langwerpig roomboterkoekje (de vinger) met op de bovenzijde een bruine vlek chocolade, symbool van het veelvuldig geld tellen.

Een markt in Nederland.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten