zondag 21 juli 2024

Wereld Feesten Almanak


Maandag 2 december 2024
Adventstijd (1 t/m 24 december).


Datum: maandag 2 december 2024
Land / gebied: Verenigd Koninkrijk (Schotland)
Soort: Nationale feestdag (Heiligendag)

De naamdag van Sint Andreas is op 30 november. St. Andrew's Day (Saunt Andra's Day / Là Naomh Anndrais) is de nationale dag van Schotland.

De Schotse cultuur staat op deze dag centraal en de Saltire / Saint Andrew's Cross (de vlag van Schotland) wordt op veel gebouwen gehesen. In Schotland - en in veel landen met Schotse roots - wordt op Sint Andreas de Schotse cultuur gevierd met traditionele Schotse gerechten, muziek en dans. In Schotland wordt de dag gezien als het begin van de Schotse winterfestivals met o.a. Hogmanay (Oudejaarsavond) en Burns Night.

Saint Andrew's Day (Schotland)
St. Andrew's Day is een 'bank holiday' (officiële vrije dag) op 30 november in Schotland en valt op maandag 1 of 2 december als 30 november op een zaterdag of zondag valt.
Meer >>Datum: maandag 2 december 2024
Land / gebied: Internationaal

'Cyber Monday' is een marketingterm voor de maandag na Thanksgiving Day in de Verenigde Staten. De term is bedacht door marketingbureaus om de internetverkopen te stimuleren. Vergelijk met Black Friday.
Meer >>


Datum: maandag 2 december 2024
Land / gebied: Verenigde Naties

Internationale dag in de strijd tegen moderne slavernij. De VN hebben 2 december uitgeroepen tot de 'Internationale Dag voor de Afschaffing van Slavernij' (International Day for the Abolition of Slavery). Op deze dag wordt stilgestaan bij moderne vormen van slavernij.
Meer >>


Datum: maandag 2 december 2024
Land / gebied: Cuba
Soort: Militair feest, Beroependag

In de Republiek Cuba wordt op 2 december de 'Dag van de Strijdkrachten' (Día de las Fuerzas Armadas) gehouden. Geen officiële feestdag maar er vinden wel activiteiten plaats. De strijdkrachten van Cuba (Fuerzas Armadas Revolucionarias - FAR) bestaan officieel sinds 1960 en omvatten het leger, de marine en de luchtmacht.
Meer >>


Datum: maandag 2 december 2024
Land / gebied: Verenigde Arabische Emiraten
Soort: Nationale feestdag

De 'Nationale Dag' van de Verenigde Arabische Emiraten. Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Umm-al-Quwain, Ajman, Fujairah en - sinds 1972 - Ras-al-Khaimah vormen samen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).
Meer >>


Datum: maandag 2 december 2024
Land / gebied: Laos
Soort: Nationale feestdag

De 'Nationale Dag' van Laos herinnert aan de oprichting van de Democratische Volksrepubliek Laos in 1975.
Meer >>


Datum: maandag 2 december 2024
Land / gebied: Iran

Op de 12e dag van de Perzische maand Azar (wat overeenkomt met 2 december) wordt stilgestaan bij de eerste grondwet van de Islamitische Republiek Iran uit 1979. Geen officiële feestdag.
Meer >>


Datum: maandag 2 december 2024
Land / gebied: Nieuw-Zeeland (Westland)

In de regio Westland (een vroegere provincie in Nieuw-Zeeland) wordt nog altijd op de maandag die het dichtst bij 1 december valt, de 'Provincial Anniversary Day' gevierd.
Meer >>


Datum: maandag 2 december 2024
Land / gebied: Tonga

Een nationale feestdag op iedere eerste maandag van december ter herinnering aan de eerste koning van Tonga die vanaf 4 december 1845 bijna 50 jaar de Polynesische eilandenstaat bestuurde.
Meer >>


Datum: maandag 2 december 2024
Land / gebied: Nieuw-Zeeland (Chatham Islands)

Jaarlijks op de maandag die het dichtst bij 30 november valt.
Meer >>


2 december is de 336ste dag van het jaar (de 337ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 29 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1981 Britney Spears
  • 1973 Monica Seles
  • 1973 Jan Ullrich
  • 1962 Aldith Hunkar
  • 1954 Huub Stapel
Komende feesten