woensdag 29 mei 2024

Wereld Feesten Almanak


Donderdag 27 januari 2022

Datum: donderdag 27 januari 2022
Land / gebied: Nederland
Soort: Cultureel

GedichtendagGedichtendag is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Ieder jaar op de laatste donderdag van januari staat de poëzie een dag lang in het zonnetje. Poëzieliefhebbers in Nederland en Vlaanderen organiseren die dag een grote diversiteit aan eigen poëzieactiviteiten. Met Gedichtendag gaat traditiegetrouw de Poëzieweek van start.
Meer >>
Lees ook:  Datum: donderdag 27 januari 2022
  Land / gebied: Verenigde Naties
  Soort: Herdenking

  Op 27 januari 1945 bevrijdt het Russische Rode leger het Duitse nazi vernietigings- en concentratiekamp bij de Poolse stad Auschwitz, enkele tientallen kilometers westelijk van Krakau. In november 2005 hebben de Verenigde Naties besloten dat de bevrijding van Auschwitz voortaan als Holocaust Memorial Day herdacht zal worden.
  Meer >>


  Datum: donderdag 27 januari 2022
  Land / gebied: Servië
  Soort: Heiligendag
  Religie: Christendom (Servisch Orthodoxe Kerk)

  Савинден ("Savinden"). De Heilige Sava van Servië (Sint Sava) is de stichter van de Servisch Orthodoxe Kerk, en is een van de belangrijkste heiligen in Servië. Hij is tevens de patroonheilige van onderwijs en geneeskunde. Zijn gedenkdag is 27 januari. Tevens de 'Dag van de Spiritualiteit' / Свети Сава - Дан духовности.
  Meer >>


  Datum: donderdag 27 januari 2022
  Land / gebied: Monaco
  Soort: Nationale feestdag (Processie)
  Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

  Op 27 januari viert Monaco 'Sainte Dévote'. Sint Devota (Devota van Ajaccio) is de patroonheilige van Monaco. Zij stierf in 303 de marteldood op het schavot ten tijde van de christenvervolgingen onder keizer Diocletianus. Haar stoffelijk overschot bevindt zich in Monaco.
  Meer >>


  Datum: woensdag 26 januari t/m zaterdag 5 februari 2022
  Land / gebied: Nederland

  Speciaal voor baby's, peuters en kleuters zijn er 'De Nationale Voorleesdagen'. Deze dagen hebben als doel het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te bevorderen. Het 'Prentenboek van het Jaar' staat centraal tijdens deze campagne. 'De Nationale Voorleesdagen' zijn een initiatief van Stichting Lezen.
  Meer >>


  27 januari is de 27ste dag van het jaar. Hierna volgen nog 338 dagen tot het einde van het jaar.


  Vandaag geboren
  • 1989 Dean Delannoit
  • 1984 Tino Martin
  • 1972 Mark Owen
  • 1955 Walter Grootaers
  • 1947 D C Lewis
  Komende feesten