dinsdag 30 november 2021

Wereld Feesten Almanak

Zondag 3 mei 2020


Datum: zondag 3 mei 2020
Land / gebied: Portugal, Spanje

Iedere eerste zondag in mei worden in Spanje (Día de la Madre), Portugal (Dia da Mãe), Litouwen (Motinos diena) en Hongarije (Anyák napja) moeders in het zonnetje gezet.


Datum: zondag 3 mei 2020
Land / gebied: Internationaal
Soort: Ecologisch

Sun Day. De waarde van de zon in het algemeen en als duurzame energiebron in het bijzonder, staan ieder jaar op 3 mei in het middelpunt van de belangstelling, want dan is het 'Internationale Dag van de Zon' (ook: Werelddag van de Zon). De 'Dag van de Zon' is het minder bekende broertje van de Dag van de Aarde die elk jaar op 22 april over de hele wereld gevierd wordt.


Datum: zondag 3 mei 2020
Land / gebied: Wereld (Katholieken)
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

'Fiesta de las Cruces' (Feest van de Kruisen) of 'Cruz de Mayo' (Mei Kruis) is een christelijke feestdag die jaarlijks op 3 mei wordt gevierd in Spanje en grote delen van Latijns-Amerika.

Feest van de Heilige Kruisvinding (Invención de la Santa Cruz). Ter herinnering aan de dag waarop Sint Helena het originele kruis, waaraan Jezus Christus zou zijn gestorven, in Palestina heeft gevonden.


Datum: zondag 3 mei 2020
Land / gebied: Verenigde Naties (UNESCO)

Werelddag van de PersvrijheidJaarlijks op 3 mei is de 'Werelddag van de Persvrijheid' (World Press Freedom Day). Een dag - ingesteld door de Verenigde Naties en UNESCO - om vermoorde journalisten te betreuren en solidariteit uit te spreken met journalisten die in de gevangenis verkommeren of op alle mogelijke manieren belemmerd worden in de uitvoering van hun werk.


Datum: zondag 3 mei 2020
Land / gebied: Polen
Soort: Nationale feestdag, Constitutioneel

Święto Konstytucji 3 Maja (Dag van de Grondwet 3 Mei) / Święto Narodowe Trzeciego Maja (Nationale Feestdag van de Derde Mei). De grondwet van 3 mei 1791 staat bekend als de eerste moderne grondwet ter wereld (eerder dan de Franse of Amerikaanse grondwet).

Het is het hoogtepunt van de regeerperiode van de Poolse koning Stanislaw II Augustus Poniatowski (1732-1798), een verlicht vorst, die geïnspireerd is door o.a. Franse verlichtingsdenkers.


Datum: zondag 3 mei 2020
Land / gebied: Japan
Soort: Constitutioneel

Wel een nationale feestdag maar geen speciale festiviteiten of activiteiten.


Datum: vrijdag 24 april t/m zaterdag 23 mei 2020
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Soort: Vasten
Religie: Islam

Ramadan1-29/30 Ramadan. Vastenmaand. De Ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. Het is een speciale maand waarin tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. "Ramadan" wordt daarom ook wel de "vastenmaand" van de moslims genoemd. Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De Ramadan leert mensen zelfdiscipline. De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld.

Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de Koran vormen.


3 mei is de 123ste dag van het jaar (de 124ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 242 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1995 Anwar El Ghazi
  • 1973 Michael Reiziger
  • 1962 Maarten van Roozendaal
  • 1961 Steve McClaren
  • 1958 Hansje Bunschoten
Komende feesten