Wereld Feesten Almanak

Zondag 5 april 2020


Datum: zondag 5 april 2020
Land / gebied: Wereld
Religie: Christendom

PalmzondagPalmpasen. Op deze dag wordt de feestelijke intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht. De vele pelgrims, die vanwege Pesach, het joodse feest van de ongezuurde broden (ook wel joods Pasen genoemd) in de stad waren, verwelkomden hem met palmtakken. Volgens de evangeliën wist Jezus op dit moment al dat lijden en dood hem wachtten.

Al in de middeleeuwen kenden veel Europese steden palmpaasprocessies, waarin Jezus' intocht in Jeruzalem werd nagebootst. Optochten van kinderen die achter een fanfarekorps aanlopen en in hun hand een palmpaasstok houden, zijn hier, in bepaalde delen van Nederland, een overblijfsel van.

De palmpaasstokken zien er per regio anders uit, maar dragen vaak een haantje van brood, groen takjes, gekleurde eieren, slingers en kransen met snoep.


Datum: zondag 5 april 2020
Land / gebied: Japan (Kawasaki)
Religie: Shintoïsme

'Kanamara Matsuri' ('IJzeren fallus-festival') is een shinto vruchtbaarheidsfeest dat in de lente in en rond de Kanayama-schrijn in Kawasaki wordt gevierd. De belangrijkste festiviteiten zijn op de eerste zondag van april.


Datum: zondag 5 april 2020
Land / gebied: Turkmenistan
Soort: Nationale feestdag

'A Drop of Water is a Grain of Gold' ('Een druppel water is een gouden graankorrel') is een nationale feestdag in Turkmenistan op iedere eerste zondag van april om het belang van water voor het land te onderstrepen.


Datum: zaterdag 4 en zondag 5 april 2020
Land / gebied: Nederland

Elk eerste weekend van april openen ruim tweehonderd gastvrije groente-, bloemen- en potplantenkwekers, verspreid over heel Nederland, de deuren van de kassen. Ze laten vol trots zien wat voor mooie producten ze telen en hoe ze dit doen.


5 april is de 96ste dag van het jaar (de 97ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 269 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1981 Sara Kroos
  • 1944 Willeke van Ammelrooy
  • 1942 Peter Greenaway
  • 1941 Eric Burdon
  • 1937 Colin Powell