zaterdag 25 mei 2024

Wereld Feesten Almanak


Dinsdag 9 april 2024
Laatste dag van de Ramadan, begin van het Suikerfeest (Eid al-Fitr).


Datum: dinsdag 9 t/m woensdag 17 april 2024
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Soort: Vasten
Religie: Hindoeïsme

Chaitra NavratriNavratri (eerste periode). 1-9 Sukla Chaitra. Navratri (ook: Navaratri of Navaratra) vindt jaarlijks in maart / april plaats. Op de eerste dag van lichte helft van de maand Chaitra begint de vier maanden durende vastenperiode, die tot de tweede Navratri (de eerste dag van de lichte helft van de maand Asvina in september / oktober) zal duren.

De festiviteiten duren negen dagen en nachten en richten zich voornamelijk op de verering van de godin Durga ('ongenaakbare'), één van de negen namen of verschijningsvormen van Parvati, het vrouwelijke aspect dan wel de echtgenote van de god Shiva.
Meer >>Datum: dinsdag 9 april 2024
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Religie: Hindoeïsme

Gudi Padwa. Ugadi. Marathi Nieuwjaar. Ugadi (ook bekend als 'Yugadi' en 'Samvatsaradi') is het Hindoe Nieuwjaarsfeest dat door de Kannadiga en Telugu gemeenschappen in India en Mauritius wordt gevierd tijdens de nieuwe maan van de maand Chaitra.

De meeste hindoes vieren veertien dagen eerder met Holi nieuwjaar.
Meer >>


Datum: dinsdag 9 april 2024
Land / gebied: Denemarken
Soort: Herdenking

In Denemarken wordt jaarlijks op 9 april het begin van de bezetting door Duitsland in 1940 herdacht. Tot 12 uur 's middags hangen de vlaggen op overheidsgebouwen halfstok, gevolgd door twee minuten stilte.
Meer >>


Datum: dinsdag 9 april 2024
Land / gebied: Filipijnen
Soort: Nationale feestdag (Herdenkingsdag)

Herdenking van het einde van de Slag om Bataan, jaarlijks op 9 april. 'Araw ng Kagitingan' (Filipijns voor 'Dag van Moed') - ook bekend als 'Dag van Bataan' / 'Dag van Bataan en Corregidor' - is een nationale feestdag in de Filipijnen die de val van Bataan herdenkt tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Meer >>


Datum: dinsdag 9 april 2024
Land / gebied: Finland

Op 9 april 2024 viert men in Finland 'Mikael Agricolan päivä' (Dag van Mikael Agricola), ook wel genoemd 'Dag van de Finse Taal' (suomen kielen päivä).

Mikael Agricola (ca. 1510 - 9 april 1557) wordt vaak de grondlegger genoemd van de Finse geschreven taal en was een van de meest prominente voorstanders van de Protestantse Reformatie in Zweeds Finland.
Meer >>


Datum: dinsdag 9 april 2024
Land / gebied: Irak (Koerdistan)
Soort: Nationale feestdag

Baghdad Liberation Day. Amerikaanse troepen versloegen op 9 april 2003 de Iraakse Republikeinse Garde van Saddam Hoessein en veroverden de Iraakse hoofdstad Bagdad. Het hele land werd daardoor bevrijd van de heerschappij van de dictator en dat wordt jaarlijks met 'Bevrijdingsdag' (Dag van de Bevrijding van Bagdad) gevierd.
Meer >>


Datum: dinsdag 9 april 2024
Land / gebied: Tunesië
Soort: Nationale feestdag

Journée des Martyrs. Jaarlijks op 9 april een nationale feestdag in Tunesië.
Meer >>


Datum: dinsdag 9 april 2024
Land / gebied: Georgië
Soort: Nationale feestdag

Georgia's Independence Restoration Day. Ook bekend als de 'Dag van Nationale Eenheid'. Jaarlijks op 9 april.
Meer >>


Datum: dinsdag 9 april 2024
Land / gebied: Kosovo
Soort: Nationale feestdag, Constitutioneel

Dita e Kushtetutës.
Meer >>


Datum: maandag 11 maart t/m dinsdag 9 april 2024
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Soort: Vasten
Religie: Islam

Ramadan1-29/30 Ramadan. Vastenmaand. De Ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. Het is een speciale maand waarin tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. "Ramadan" wordt daarom ook wel de "vastenmaand" van de moslims genoemd. Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De Ramadan leert mensen zelfdiscipline. De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld.

Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de Koran vormen.
Meer >>


9 april is de 99ste dag van het jaar (de 100ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 266 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1989 Monique Smit
  • 1973 Bart Goor
  • 1971 Jacques Villeneuve
  • 1967 Sacha de Boer
  • 1965 Astrid Nienhuis
Komende feesten