Belgian Pride Parade
Land / gebied: België (Brussel) (LGBTQ+)
België Roze Zaterdag in België. 'Belgian Pride' (of 'Pride Parade') is de Belgische versie van de A'dam Gay Pride Parade. Het is een coming-out evenement voor vele duizenden homo's en lesbiennes (en hetero's) met een feestelijk, politiek en cultureel karakter en vindt elk jaar plaats op de zaterdag die het dichtste valt bij de zeventiende mei, de Internationale Dag tegen Homofobie.

Vergelijkbaar met Roze Zaterdag in Nederland.

In België lieten op zaterdag 5 mei 1979 in Antwerpen voor het eerst homo's en lesbiennes op straat van zich horen. Een jaar later was er een manifestatie in Brussel en in 1981 weer in Antwerpen. Ook in de jaren tachtig werden Roze Zaterdagen gehouden, maar niet jaarlijks. Tussen 1990 en 1996 vonden de manifestaties tweejaarlijks plaats.

Vanaf 1996 werd het evenement elk jaar in de maand mei in Brussel gehouden en kreeg toen de naam Belgian Lesbian and Gay Pride (BLGP). Deze Engelse benaming was bedoeld om zo een algemenere noemer te hebben in verband met de drie verschillende taalgemeenschappen van België. De oude naam, Roze Zaterdag, wordt echter ook nog door veel mensen gebruikt. Omdat de oude naam de lading niet meer dekte en er verschillende groepen met hun eigen, specifieke identiteit zijn bijgekomen, is in 2010 de naam wederom veranderd, dit maal in 'Belgian Pride'.

In Antwerpen vindt iedere tweede weekend van augustus de Antwerp Pride plaats.

Een feestdag in België.