EuroPride (Amsterdam Gay Pride)
23 juli t/m 7 augustus 2016
4 t/m 6 augustus 2017

Datum: vrijdag 4 t/m zondag 6 augustus 2017
Land / gebied: Nederland (Amsterdam)
Nederland De jubileum-editie (20 jaar A'dam Gay Pride) onder de noemer 'EuroPride 2016' duurt 15 dagen: de twintigste editie van de 'Amsterdam Gay Pride' vindt plaats van 23 juli t/m 7 augustus 2016 in Amsterdam; op 23 juli Roze Zaterdag en op zaterdag 6 augustus de Canal Parade.

EuroPride (Amsterdam Gay Pride)Amsterdam Gay Pride vindt sinds 1996 jaarlijks in Amsterdam plaats tijdens het eerste weekend van augustus.

Amsterdam Gay Pride is het jaarlijkse hoogtepunt voor gay Amsterdam met straatfeesten, gay dance parties en de wereldberoemde Canal Parade over de Amsterdamse grachten. De Canal Parade is een bonte stoet van boten op de eerste zaterdag van augustus (13:30 uur), die voert vanaf het Westerdok via de Prinsengracht, Amstel, Zwanenburgwal en Oude Schans naar het Oosterdok. Verder zijn er straatfeesten in de diverse gay-uitgaansstraten in Amsterdam.

Jaarlijks komen enige honderdduizenden bezoekers op dit evenement af. Homo en hetero, jong en oud, ze hebben het allemaal hartstikke gezellig!

Video: impressie Amsterdam Gay Pride

Feesten en evenementen
Op vrijdagavond gaan de streetparties van start in de Reguliersdwarsstraat (jong, trendy), Amstel (Nederlandstalig), Westerkerk / Homomonument (enigszins alternatief), Amstelveld (club, gemengd), Paardenstraat (vrouwen) en Halvemaansteeg / Rembrandtplein (Nederlandstalig, populair). 's Nachts wordt er flink doorgefeest bij Reflexxx in Escape.

EuroPride (Amsterdam Gay Pride)Op zaterdag vindt het hoogtepunt van de Amsterdam Gay Pride plaats met beroemde Canal Parade over de Amsterdamse grachten. In de middag, vanaf 13:30 uur, varen de boten vanaf het Westerdok over de Prinsengracht naar de Amstel en langs de Stopera. Elk jaar staan zo'n 350.000 toeschouwers langs de kant.

Na de Canal Parade beginnen de streetparties vroeg in de middag. De zaterdagnacht is de grote partynight met verschillende grote feesten (o.a. de Whiteparty in de Melkweg).

Zondag is de laatste dag van de Amsterdam Gay Pride.