Pride Amsterdam
Land / gebied: Nederland (Amsterdam) (LGBTQ+)
Soort: Evenement
Nederland De acht-en-twintigste editie van Pride Amsterdam vindt plaats van 2 t/m 4 augustus 2024 in Amsterdam met op zaterdag 3 augustus de Canal Parade.

Amsterdam Gay PridePride Amsterdam (tot 2017 bekend als Amsterdam Gay Pride) vindt sinds 1996 jaarlijks in Amsterdam plaats tijdens het eerste weekend van augustus. Pride Amsterdam is het jaarlijkse hoogtepunt voor gay Amsterdam met straatfeesten, gay danceparty's en de wereldberoemde Canal Parade over de Amsterdamse grachten.

De Canal Parade is een bonte stoet van boten die op de eerste zaterdag van augustus door de grachten vaart (13:30 uur). Oorspronkelijk ging de tocht vanaf het Westerdok via de Prinsengracht, Amstel, Zwanenburgwal en Oudeschans naar het Oosterdok. Sinds 2017 varen de boten in omgekeerde richting, namelijk van het Oosterdok, via de Nieuwe Herengracht, de Amstel en de Prinsengracht naar het Westerdok. Verder zijn er straatfeesten in de diverse gay-uitgaansstraten in Amsterdam.

Pride Amsterdam
Jaarlijks komen enige honderdduizenden bezoekers op dit evenement af en is daardoor een van de drukst bezochte publieksevenementen van Nederland. Homo en hetero, jong en oud, ze hebben het allemaal hartstikke gezellig!

De officiële naam van het evenement was aanvankelijk Amsterdam Pride, vervolgens van 2007 t/m 2016 Amsterdam Gay Pride en sinds 2017 heet het evenement Pride Amsterdam. Anders dan de naam doet vermoeden heeft dit evenement oorspronkelijk niet het demonstratieve protestkarakter van de Gay Pride Parades elders in de wereld. Het Nederlandse equivalent daarvan is de jaarlijkse Roze Zaterdag die op de laatste zaterdag van juni in telkens een andere Nederlandse stad plaatsvindt.

Feesten en evenementen
Pride Amsterdam duurt ruim een week en omvat vele tientallen uiteenlopende activiteiten verspreid over de gehele binnenstad. Al sinds het begin vinden op de vrijdag- en zaterdagavond meerdere grotere en kleinere feesten plaats, zowel in bars en clubs, als buiten op straat in de bekende homo-uitgaansstraten zoals de Reguliersdwarsstraat, de Zeedijk en langs de Amstel.

Pride AmsterdamOp zaterdag vindt het hoogtepunt van Pride Amsterdam plaats met de beroemde Canal Parade over de Amsterdamse grachten. Na de Canal Parade beginnen de streetparty's vroeg in de middag. De zaterdagnacht is de grote "partynight" met verschillende grote feesten. Op zondagochtend vindt er een drukbezochte Roze Kerkdienst plaats. Op zondagmiddag en -avond is er ten slotte nog een slotfeest.

Daarnaast zijn er in de week voorafgaand aan de botenparade uiteenlopende sportieve en culturele activiteiten. Zo wordt Pride Amsterdam op zaterdag geopend met Pride Park in het Vondelpark (Openluchttheater). De zondag na de Canal Parade is traditioneel de laatste dag van Pride Amsterdam.

In de Verenigde Staten werd de Amsterdam Gay Pride in 2008 uitgeroepen tot de beste Gay Pride-viering van Europa en in 2018 werd de Amsterdamse Pride verkozen tot Beste Publieksevenement van Nederland.

Een evenement in Nederland.