Dag van Vrijheid en Democratie
Land / gebied: Slowakije, Tsjechië
Soort: Nationale feestdag
Slowakije Tsjechië Jaarlijks op 17 november is de 'Dag van de Strijd voor Vrijheid en Democratie' een officiële nationale feestdag in zowel Tsjechië (Tsjechisch: 'Den boje za svobodu a demokracii') als Slowakije (Slowaaks: 'Deň boja za slobodu a demokraciu').

Ter herinnering aan twee historische momenten: de studentendemonstraties tegen nazi-Duitsland in 1939 en de studentenopstand (de 'Fluwelen Revolutie') in 1989.

Op 28 oktober 1939 werd de Praags student Jan Opletal in zijn maag geschoten tijdens een demonstratie tegen de nazi-bezetters. Hij overleed op 11 november en zijn begrafenis op 15 november resulteerde weer in een demonstratie. Als gevolg werden alle scholen en universiteiten van Tsjechië gesloten en duizenden studenten naar concentratiekampen gestuurd. Negen studenten werden op 17 november 1939 geëxecuteerd. Ter herinnering hieraan is 17 november ook de Internationale Studentendag.

De 'Fluwelen Revolutie' was het geweldloos omverwerpen van het communistische regime in Tsjecho-Slowakije in 1989. Op 16 november hielden een aantal studenten in Bratislava een demonstratie, die de volgende dag gevolgd werd door een massaal protest in Praag. De oproerpolitie verdreef de demonstranten en er volgenden enkele rellen in de hoofdstad. Op 28 november 1989 deden de communisten afstand van de macht en de volgende dag werd Václav Havel de eerste president van Tsjecho-Slowakije.

De dag van de 'Fluwelen Revolutie' werd een nationale feestdag in Tsjecho-Slowakije. Na het uiteenvallen van het land in Tsjechië en Slowakije, behielden beide landen de 'Dag van de Strijd voor Vrijheid en Democratie' als officiële vrije dag.

Een feestdag in Europese Unie, Slowakije, Tsjechië.