donderdag 9 december 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Dag van de Grondwet
Datum:
jaarlijks op 29 december

Dag van de Grondwet

Datum: woensdag 29 december 2021
Land / gebied: Ierland
Soort: Constitutioneel
Ierland De huidige grondwet van Ierland (Bunreacht ná hÉireann) trad officieel op 29 december 1937 in werking en vormt de grondslag van de Republiek Ierland. De Ierse grondwet werd door middel van een referendum aangenomen en kan ook alleen via referenda gewijzigd worden.

Ierse Grondwet (Bunreacht ná hÉireann)De eerste grondwet van Ierland dateert van 6 december 1922 waarin het land zich onafhankelijk verklaarde van Groot-Brittannië. De grondwet was omstreden en er werd een nieuwe gemaakt.

In de zomer van 1937 werd het ontwerp voor de nieuwe grondwet via een referendum goedgekeurd door de Ierse bevolking (56,5% van de kiezers stemden voor). Officieel trad de nieuwe grondwet op 29 december 1937 in werking.

Een feestdag in Ierland.

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten