Dag van de Grondwet
Land / gebied: Ierland
Soort: Constitutioneel
Ierland De huidige grondwet van Ierland (Bunreacht ná hÉireann) trad officieel op 29 december 1937 in werking en vormt de grondslag van de Republiek Ierland. De Ierse grondwet werd door middel van een referendum aangenomen en kan ook alleen via referenda gewijzigd worden.

Ierse Grondwet (Bunreacht ná hÉireann)De eerste grondwet van Ierland dateert van 6 december 1922 waarin het land zich onafhankelijk verklaarde van Groot-Brittannië. De grondwet was omstreden en er werd een nieuwe gemaakt.

In de zomer van 1937 werd het ontwerp voor de nieuwe grondwet via een referendum goedgekeurd door de Ierse bevolking (56,5% van de kiezers stemden voor). Officieel trad de nieuwe grondwet op 29 december 1937 in werking.

Een feestdag in Ierland.