maandag 6 juli 2020

Wereld Feesten Almanak

Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor het laatste nieuws.

Dag van de Republiek
jaarlijks op 1 januari

Datum: vrijdag 1 januari 2021
Land / gebied: Slowakije
Soort: Nationale feestdag
Slowakije Op 1 januari wordt in Slowakije niet alleen Nieuwjaarsdag (Nový rok) gevierd, maar ook de 'Dag van het Vestigen van de Slowaakse Republiek' (Deň vzniku Slovenskej republiky).

Op 1 januari 1993 kwam er een officieel einde aan Tsjechoslowakije en werd het land opgedeeld in Slowakije en de Tsjechische Republiek.

Slowakije verklaarde zich op 17 juli 1992 soeverein, nam op 3 september een eigen grondwet aan en officieel splitste Tsjechoslowakije op 1 januari 1993. De splitsing werd uitgebreid gevierd in Slowakije, in Tsjechië waren er geen feestelijkheden.

Een feestdag in Europese Unie, Slowakije.