Oprichting Federale Republiek Kameroen
Land / gebied: Kameroen
Kameroen Op 1 oktober 1961 werden Frans-Kameroen en Southern Cameroons (het het zuidelijke deel van Brits-Kameroen) samengevoegd tot de Federale Republiek Kameroen.

Kameroen werd in de 15e eeuw (1472) ontdekt door de Portugees Fernão do Pó. Tijdens een van hun vele reizen voeren ze langs de kust van Kameroen en waren ze onder de indruk van de grote garnalen die zich in de rivieren situeerden. Daarom gaven ze het land de naam 'Cameroes', wat de Portugese benaming voor garnalen is.

In 1837 stond de toenmalige koning Bimbia een deel van de kuststrook af aan de Britten. Na het Congres van Berlijn werd Kameroen echter een Duits protectoraat onder de naam Duits Noordwest Afrika en vanaf 1901 Kamerun genoemd. Kamerun werd na de Eerste Wereldoorlog verdeeld tussen Groot-Brittannië en Frankrijk, waarna in 1922 vier-vijfde deel onder Frans en één-vijfde deel onder Brits bestuur kwam. Het door Frankrijk bestuurde deel van Kameroen werd in 1960 onafhankelijk, met Ahmadou Ahidjo - een moslim uit het noorden - als president. In 1961 stemde de bevolking van het zuidelijke deel van Brits Kameroen voor aansluiting bij de eerder gevormde Republiek Kameroen, waardoor de federale Republiek van Oost en West Kameroen ontstond. Ahidjo werd president van de federatie. Het noordelijke deel van de Britse kolonie koos voor aansluiting bij Nigeria.

In 1972 sprak de bevolking zich in een referendum uit voor een eenheidsstaat, de Verenigde Republiek Kameroen. In 1984 werd de naam opnieuw Republiek Kameroen.

Deze dag is ook bekend als de onafhankelijkheidsdag van Brits-Kameroen (Independence of Southern British Cameroons from UK / Jour de l'Independence du Cameroun du Sud).

Een feestdag in Kameroen.