Wereld Feesten Almanak


Oprichting Federale Republiek Kameroen
Datum:
jaarlijks op 1 oktober


Oprichting Federale Republiek Kameroen

Datum: zondag 1 oktober 2017
Land / gebied: Kameroen
Soort: Nationale feestdag
Kameroen Op 1 oktober 1961 werden de République du Cameroun en Cameroons samengevoegd tot de Federale Republiek Kameroen.

Kameroen werd in de 15e eeuw (1472) ontdekt door de Portugees Fernão do Pó. Tijdens 1 van hun vele reizen voeren ze langs de kust van Kameroen en waren ze onder de indruk van de grote garnalen die zich in de rivieren situeerden. Daarom gaven ze het land de naam “Cameroes," wat de Portugese benaming voor garnalen is.

In 1837 stond de toenmalige koning Bimbia een deel van de kuststrook af aan de Britten. Na het Congres van Berlijn werd Kameroen echter een Duits protectoraat onder de naam Duits Noordwest Afrika en vanaf 1901 Kamerun genoemd. Kamerun werd na de Eerste Wereldoorlog verdeeld tussen Groot-Brittannië en Frankrijk, waarna in 1922 viervijfde deel onder Frans en éénvijfde deel onder Brits bestuur kwam. Het door Frankrijk bestuurde deel van Kameroen werd in 1960 onafhankelijk, met Ahmadou Ahidjo - een moslim uit het noorden - als president. In 1961 stemde de bevolking van het zuidelijke deel van Brits Kameroen voor aansluiting bij de eerder gevormde Republiek Kameroen, waardoor de federale Republiek van Oost en West Kameroen ontstond. Ahidjo werd president van de federatie. Het noordelijke deel van de Britse kolonie koos voor aansluiting bij Nigeria.

In 1972 sprak de bevolking zich in een referendum uit voor een eenheidsstaat, de Republiek Kameroen. Nadat de op autocratische wijze regerende Ahidjo (als enige kandidaat) in 1980 voor vijf jaar was herkozen, trad hij in 1982 af en benoemde zijn premier, de zuiderling Paul Biya, als zijn opvolger. Biya is sindsdien onafgebroken president.

Staatsinrichting

Kameroen is een constitutionele republiek. Het staatshoofd, de president, wordt middels algemeen kiesrecht gekozen. De premier en de ministers worden door de president benoemd. De oorspronkelijke grondwet dateert uit 1972, maar werd herhaaldelijk herzien. In 1996 werd een nieuwe grondwet aangenomen. Deze voorziet in directe verkiezingen van de president, voor maximaal twee ambtstermijnen van zeven jaar. De wetgevende macht berust bij het Parlement, dat voortaan bestaat uit een rechtstreeks gekozen Nationale Vergadering van 180 leden en een Senaat De instelling van deze laatste heeft grote vertraging opgelopen. Bij onverwacht aftreden van de President of zijn overlijden wordt zijn taak tot de verkiezingen van een nieuwe President waargenomen door de voorzitter van het Parlement.

Een feestdag in Kameroen.

Zie ook

Meer informatie (externe link)

Actueel