Herdenking Hannie Schaft
Land / gebied: Nederland
Soort: Herdenking
Nederland Laatste zondag in november. Hannie Schaft (het meisje met het rode haar) is de bekendste Nederlandse verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Herdenking Hannie SchaftZe is geboren in Haarlem in 1920. Ze groeide op in Haarlem en ging in 1938 rechten studeren in Amsterdam. Toen de oorlog uitbrak raakte Hannie Schaft steeds meer betrokken bij het verzet. Aan het einde van de oorlog, op 21 maart 1945 werd zij gearresteerd tijdens een controle op straat. Ze had illegale kranten bij zich.

Na haar arrestatie werd zij geïdentificeerd als het meisje met het rode haar dat bij zoveel aanslagen en sabbotageacties betrokken was. Vier weken na haar arrestatie, op 17 april, werd zij doodgeschoten. Hannie Schaft werd herbegraven op de Erebegraafplaats te Overveen op 27 november 1945.

Een herdenkingsdag in Nederland.