dinsdag 29 september 2020

Herdenking Grote Vaderlandse Oorlog
jaarlijks op 22 juni

Datum: maandag 22 juni 2020
Land / gebied: Wit-Rusland
Soort: Herdenking
Wit-Rusland Jaarlijks op 22 juni worden de slachtoffers van de strijd tegen nazi-Duitsland herdacht.

De 'Grote Vaderlandse Oorlog' (1941-1945) is de benaming in de staten van de voormalige Sovjet-Unie voor de verdedigingsoorlog van de Sovjet-Unie tegen nazi-Duitsland en zijn bondgenoten.

De oorlog begon voor de Russen vlak voor zonsopgang op 22 juni 1941, toen Duitsland, ondanks het niet-aanvalsverdrag, de Sovjet-Unie binnenviel met drie grote legergroepen. De Duitse aanval was fel en met ruim drie miljoen manschappen veroverden ze de tegenwoordige staten Moldavië, Oekraïne, Wit-Rusland, Letland, Litouwen, Estland en een deel van de Kaukasus.

Een herdenkingsdag in Oekraïne, Rusland, Wit-Rusland.