zaterdag 31 juli 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Kamehameha Day
Datum:
jaarlijks op 11 juni

Kamehameha Day

Datum: vrijdag 11 juni 2021
Land / gebied: Verenigde Staten (Hawaii)
Verenigde Staten Op 11 juni 2021 wordt 'Kamehameha Day' gevierd in Hawaï, de nationale feestdag van de eilandengroep ter ere van de stichter van het Koninkrijk Hawaï, Kamehameha I (ook "de Grote"). Na het veroveren van alle Hawaïaanse eilanden (behalve Kauai, dat vrijwillig toetrad) stichtte Kamehameha I dit koninkrijk in 1810.

Onder invloed van de contacten met de Europeanen verenigde koning Kamehameha I op gewelddadige wijze alle voordien vaak onderling vijandige eilanden. De Hawaïaanse koningen voerden een politiek van gastvrijheid voor vreemdelingen, waarbij zij echter bijvoorbeeld de Engelsen tegen de Amerikanen uitspeelden. Kamehameha I stelde de Mamalahoe Kanawai op, een wet die de burgerrechten beschermde van burgers in oorlogstijd.

In 1871 riep Kamehameha V een nationale feestdag, Kamehameha Day, uit ter ere van koning Kamehameha I. Deze feestdag wordt ook nu nog jaarlijks gevierd op 11 juni.

Een feestdag in de Verenigde Staten (USA).

Zie ook

Actueel

Komende feesten