Mi-Carême (Halfvasten)
Land / gebied: Frankrijk
Frankrijk Mi-Carême is een carnavalsfeest tijdens halfvasten. Het valt op de donderdag in het midden van de Veertigdagentijd (de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen), maar in sommige streken wordt het op woensdag gevierd.

Mi-Carême is een traditioneel (middeleeuws) feest van Franse oorsprong en wordt in sommige Franse dorpen en voormalige kolonies nog altijd gevierd. Mensen verkleden zich in speciaal gemaakte kostuums en er wordt op carnavaleske wijze feest gevierd (inclusief een optocht door de straten).

Ook in sommige delen van de stad Quebec (Canada) wordt deze Franse traditie nog altijd voortgezet.

'Mi-Carême' in Parijs (Carnaval van Parijs / Feest der Wasvrouwen) is een van de grootste feesten in de Franse hoofdstad. Dit vindt plaats op de zondag van halfvasten. Mi-Carême was van oorsprong ook de dag van de wasvrouwen, de kolenbranders en de waterdragers.

In Guadeloupe, Saint Martin en Saint Barthélemy wordt 'Mi-Carême' op woensdag gevierd.

In Brazilië vinden ook carnavalsfeesten plaats buiten de traditionele periode van Carnaval die 'micaretas' worden genoemd. Daarbij rijdt een vrachtwagen (trio elétrico) met luidsprekers en band door de straten en wordt er omheen gedanst. Er zijn jaarlijks meerdere 'micaretas' in verschillende steden. De bekendste en grootste 'micareta' van Brazilië is Carnatal in december.

Een feestdag in Canada, Frankrijk, Guadeloupe, Saint-Barthélemy, Saint-Martin.