Nationale Dag
Land / gebied: Zweden
Soort: Nationale feestdag
Zweden Nationale DagSveriges nationaldag & svenska flaggans dag. Sinds 2004 is 6 juni in Zweden een officiële nationale feestdag. Daarvoor werd het ook al gevierd onder de naam: Dag van de Zweedse Vlag. Het is vooral een feest om de Zweedse identiteit te vieren.

Elk jaar vindt er een ceremonie plaats waaraan de koning en koningin van Zweden deelnemen. Het vindt plaats bij Sikansen, Stockholms openluchtmuseum; de geel-blauwe Zweedse vlag wordt gehesen en kinderen in traditionele kleding bieden het koninklijk paar bloemen aan.

Nationale DagRond deze dag worden ook in het hele land speciale ceremonies gehouden om nieuwe Zweedse burgers te verwelkomen. Overal in het land wordt de vlag gehesen en de koning deelt vlaggen uit in Skansen. Uiteraard wordt ook het volkslied gezongen: "Du gamla, du fria". De kleuren in de Zweedse vlag symboliseren de zon en de hemel. De datum 6 juni komt van de dag dat Gustav Vasa tot koning werd gekozen in 1523. Ook is deze datum de naamdag van Gustav.

Zweden besloot met een wet uit 1982 dat 6 juni voortaan niet meer alleen de Dag van de Zweedse vlag (Zweeds: "Svenska flaggans dag"), maar ook de Nationale feestdag van Zweden ("Sveriges nationaldag") zou zijn. Deze dag was echter geen officiële feestdag waarop iedereen vrij was. Later ontstond de politieke behoefte om een echte nationale feestdag te creëren, die de hele bevolking, inclusief nieuwe immigranten die Zweedse staatsburgers geworden waren, samen zouden kunnen vieren. Daarom werd in 2004 de nationale feestdag van Zweden tot een officiële feestdag verklaard, ten koste van tweede pinksterdag, die nu een gewone werkdag is.

Korte geschiedenis
6 juni heette eerst de "Dag van Gustav Vasa," daarna "Dag van de Zweedse vlag" en nu "Nationale feestdag van Zweden". Tijdens de 19e eeuw begon men langzamerhand 6 juni als nationale herdenkingsdag te beschouwen. De dag werd gevierd ter nagedachtenis van 6 juni 1523, toen Gustav Vasa de personele unie met Denemarken afbrak en koning van de zelfstandige staat Zweden werd. Sinds 1916 wordt 6 juni als Dag van de Zweedse vlag gevierd.

Vanaf 2004 is 6 juni een officiële vrije dag. Daarvoor moest wel de Tweede Pinksterdag worden ingeleverd.

Een feestdag in Europese Unie, Zweden.