Rodella van Montbolo
Land / gebied: Frankrijk (Montbolo)
Soort: Processie
FrankrijkChristendom Elk jaar gaan op 30 juli de inwoners van Montbolo, ter gelegenheid het feest van de heilige martelaren Abdon en Sennen, in processie naar Arles-sur-Tech. Deze processie wordt de 'Rodella van Montbolo' genoemd en stamt uit het jaar 1465.

In dat jaar was een zekere Noguer de Gasnach (van de parochie van Saint-Andreas in Montbolo) zijn schapen aan het hoeden in de bergen nabij de Coll de la Porta (Col de Formentere). Plots brak er een hevig onweer los en de herder moest beschutting zoeken onder een rots. Hier had hij een visioen: in de lucht zag hij twee heksen die het slechte weer in de richting van Montbolo stuurden. Plotseling hielden ze midden in de lucht stil en hoorde de herder ze zeggen: "Ga, ga nou toch over de kam."

"Ik kan niet!" antwoordde de andere heks.

"Wat weerhoud je," vroeg de eerste.

"Saint Abdon en Saint Sennen staan hier voor mij en houden me tegen."

De heksen besloten toen het noodweer, dat zo goed als zeker de oogsten van Montbolo vernietigd zou hebben, een andere kant op te sturen.

Toen hij weer veilig terug was in Montbolo vertelde Noguer aan de pastoor en de inwoners van het dorp, in geuren en kleuren het verhaal van het duistere gebeuren. De inwoners zochten een manier om hun dankbaarheid aan Saint Abdon en Saint Sennen uit te drukken. Ze besloten om de heiligen elk jaar te bedanken voor hun redding en ze te vragen hen ook het komende jaar te beschermen tegen noodweer.

Zo dragen de inwoners van Montbolo elk jaar in processie de 'Rodella van Montbolo' naar Arles-sur-Tech. De 'Rodella' stelt een oud Keltisch Kruis voor met het symbool van de zon in het midden. Ook andere elementen zoals, vuur en water zijn er in vertegenwoordigd. De processie start vanaf de kerk Saint André in Montbolo en eindigt bij de kerk Sainte Marie in Arles-sur-Tech.

De heilige Abdon en de heilige Sennen zijn Iraanse heiligen. De twee werden door de leeuwen opgevreten in het Romeinse Colloseum in het jaar 254. Het feest van hun dood werd vroeger algemeen gevierd in de katholieke kerk.

Arles-sur-Tech is een gemeente in het Franse departement Pyrénées-Orientales (regio Occitanie), gelegen aan de rivier de Tech en telt 2700 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Céret.

Een feestdag in Frankrijk.