Sahid Diwash (Dag van de Martelaren)
Land / gebied: Nepal
Soort: Nationale feestdag (Herdenkingsdag)
Nepal In Nepal worden op 29 januari tijdens 'Sahid Diwash' (Dag van de Martelaren) de mensen herdacht die zijn gestorven voor de ontwikkeling en het welzijn van het land en de Nepalese samenleving.

De term "martelaar" wordt in Nepal gebruikt om personen aan te duiden die werden gedood / geëxecuteerd terwijl ze zich verzetten tegen het Rana-regime (1846-1951). Het Rana-bewind kenmerkte zich door tirannie, economische uitbuiting en religieuze vervolging. Met steun van de Britten werd op meedogenloze wijze alle oppositie onderdrukt. De Nepalese revolutionair Lakhan Thapa Magar (1835-1877) wordt officieel beschouwd als de eerste martelaar van Nepal die in opstand kwam.

In de hoofdstad Kathmandu staat een herdenkingsmonument dat na het afleggen van de eed door bewindspersonen en ambtenaren wordt bezocht. Veel Nepalese straten en pleinen zijn vernoemd naar martelaren.

Een herdenkingsdag in Nepal.