donderdag 23 september 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Sterfdag Tsongkhapa
Datum:
29 december 2021
19 december 2022

Sterfdag Tsongkhapa

Datum: woensdag 29 december 2021
Land / gebied: Tibet
Religie: Boeddhisme
TibetBoeddhisme Sterfdag TsongkhapaNgachu Chenmo. Viering van de sterfdag (nirvana) van Tsongkhapa, jaarlijks op de 25e dag van de 10e Tibetaanse maand (meestal in december).

Tsongkhapa (1357 - 1419) of Je Rinpoche, is de oprichter van de Gelug-school van het Tibetaans boeddhisme.

Zijn naam betekent "de man uit de uienvallei" en zijn naam als monnik was Lobsang Drakpa. Hij werd opgeleid in de Kadampa school. De twee belangrijkste eigenschappen van de Gelug traditie zijn de eenheid van soetra en tantra en de nadruk op vinaya (morele code of discipline).

Tsongkhapa werd in 1357 geboren in Amdo (noordoost Tibet). Vanaf zijn derde jaar werd hij opgeleid door Rolpe Dorje, de 4e Karmapa, die hem de naam Kunga Nyingpo gaf. Toen hij zeven was legde hij zijn belofte af bij Chojey Dhondup Rinchen, die hem de naam Lobsang Drakpa gaf. Zijn opleiding was omvangrijk en bevatte onder andere de Zes Yogas van Naropa, de Kalachakra en werd besloten met de Mahamoedra.

Tsongkhapa reisde veelvuldig door het land en studeerde bij meer dan 100 leraren van alle bestaande tradities waaronder Dzogchen en hij hield lange retraites. Tijdens zijn reizen gaf hij vaak les en werd uiteindelijk een leraar.

Tsongkhapa stichtte in 1409 het klooster van Ganden waarin hij zijn eigen leer onderwees. Deze leer is later Gelug genoemd en was gebaseerd op een combinatie van de bestaande scholen (Kadampa, Kagyupa en Sakyapa). Tsongkhapa heeft vele verhandelingen geschreven, toen hij in 1419 overleed, liet hij 18 verzamelingen van geschriften na, die honderden onderwerpen behandelde. Deze geschriften vormen de belangrijkste bron van studie (buiten het onderricht van Boeddha) binnen de Gelugpa-traditie.

Hij had vele leerlingen, waaronder Gyaltsab Dharma Rinchen (1364-1431) en Gyalwa Gendun Drup (1391-1474), die later de eerste Dalai Lama werd.

Een feestdag in Tibet.

Zie ook

Actueel

Komende feesten