Stichtingsdag (Luanda)
Land / gebied: Angola (Luanda)
Soort: Regionale feestdag
Angola Een vrije dag voor de inwoners van de hoofdstad van Angola, vanwege de stichting van Luanda op 25 januari 1576 door de Portugese ontdekkingsreiziger Paulo Dias de Novais. Hij noemde de stad 'São Paulo da Assunção de Loanda'.

Het gebied voor de kust waar de stad werd gesticht, werd door de inheemsen 'loanda' genoemd, wat zoiets betekent als "ondiep land, laag en zonder heuvels" en waarmee waarschijnlijk de ondiepe kust werd bedoeld.

De stad is sinds 1627 het bestuurlijke centrum van Angola geweest. In 1640 werd Luanda veroverd door een vloot van de Nederlandse West-Indische Compagnie onder leiding van Cornelis Jol. Het heette toen 'Fort Aardenburg'. In 1648 heroverden de Portugezen het gebied. Van ongeveer 1550 tot 1850 was Luanda een centrum van slavenhandel naar Brazilië. Tegenwoordig is Luanda een moderne miljoenenstad.

25 januari is de naamdag van Sint Paulus. De Portugese stichter van de stad vernoemde die naar de heilige van de dag. Ook de Braziliaanse stad São Paulo is gesticht op 25 januari.

Een regionale feestdag in Angola.