zondag 13 juni 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Stille Omgang Amsterdam
Datum:
20 maart 2021
19 maart 2022

Stille Omgang Amsterdam

Datum: zaterdag 20 maart 2021
Land / gebied: Nederland (Amsterdam) (Katholieken)
Soort: Folkloristisch (Processie)
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)
NederlandChristendom
De 'Stille Omgang 2021' zal in verband met de coronamaatregelen alleen digitaal georganiseerd worden. Zie: stille-omgang.nl
Elk jaar in de nacht van zaterdag op zondag rond de 15e maart lopen duizenden (katholieke) mensen in een stille tocht door de oude binnenstad van Amsterdam. De tocht herdenkt het Mirakel van Amsterdam van 15 maart 1345. De Stille Omgang 2021 wordt gehouden in de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 maart.

Volgens de legende braakte een stervende man in de Kalverstraat de hostie (voor katholieken het lichaam van Christus) uit, nadat hem het Heilig Sacrament der stervenden was gegeven. Het braaksel werd in het haardvuur gegooid, maar de volgende ochtend bleek dat de hostie ongeschonden uit het vuur tevoorschijn kwam. Een werkvrouw bracht de hostie naar de pastoor, maar de volgende dag was de hostie weer terug in de Kalverstraat. Dit herhaalde zich twee keer.

Stille Omgang AmsterdamHet wonder werd officieel erkend door de Paus.

De tocht wordt "Stille Omgang" genoemd omdat men geen enkel woord spreekt vanwege het tot voor enige jaren geldende processieverbod in Amsterdam.

Een feestdag in Nederland.

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten