vrijdag 12 augustus 2022

Wereld Feesten Almanak


Donderdag 28 januari 2021

Datum: donderdag 28 januari 2021
Land / gebied: Nederland
Soort: Cultureel

GedichtendagGedichtendag is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Ieder jaar op de laatste donderdag van januari staat de poëzie een dag lang in het zonnetje. Poëzieliefhebbers in Nederland en Vlaanderen organiseren die dag een grote diversiteit aan eigen poëzieactiviteiten. Met Gedichtendag gaat traditiegetrouw de Poëzieweek van start.
Meer >>
Lees ook:  Datum: donderdag 28 januari 2021
  Land / gebied: Europa

  De jaarlijkse 'Europese Dag van de Privacy' (Dataprotectiedag / Data Protection Day) is in 2007 in het leven geroepen door de Raad van Europa met steun van de Europese Commissie. Gekozen is voor 28 januari, de dag waarop in 1981 het Dataprotectieverdrag werd ondertekend.
  Meer >>


  Datum: donderdag 28 januari 2021
  Land / gebied: Wereld (Joden)
  Religie: Jodendom

  15 Sjevat. Met Toe Bisjvat viert men het ontwaken van de natuur na de winter. Het is vooral een landbouwfeest. Letterlijk vertaald betekent Toe Bisjvat (ook: Tu Bishvat, Toe Bisjevat of Toe Bisjwat) 'de 15e Sjevat'. Deze 15e dag van de maand Sjevat wordt in de Misjna het nieuwjaar voor de bomen genoemd (Rosj Hasjana La'ielanot).
  Meer >>


  Datum: donderdag 28 januari 2021
  Land / gebied: Wereld
  Religie: Boeddhisme

  In landen die het Mahayana boeddhisme volgen begint het boeddhistische nieuwjaar op de eerste dag van de volle maan in januari.
  Meer >>


  Datum: donderdag 28 januari 2021
  Land / gebied: Wereld (Tamils)
  Soort: Processie, Bedevaart
  Religie: Hindoeïsme

  Thaipusam (ook: Thaipoosam) is een hindoeïstisch feest dat voornamelijk door Tamils wordt gevierd tijdens de volle maan van de Tamil-maand Thai (januari/februari).
  Meer >>


  Datum: donderdag 28 januari 2021
  Land / gebied: Sri Lanka
  Soort: Nationale feestdag
  Religie: Boeddhisme (Theravada)

  Duruthu Full Moon Poya Day. De dag voor of op de volle maan in januari is in Sri Lanka een officiële vrije dag. 'Duruthu Poya' viert de eerste van een reeks van drie bezoeken van Boeddha aan Sri Lanka, de eerste volle maan na zijn verlichting.
  Meer >>


  Datum: donderdag 28 januari 2021
  Land / gebied: Armenië
  Soort: Nationale feestdag (Militair feest)

  In Armenië wordt jaarlijks op 28 januari met de 'Dag van het Leger' (Բանակի օր) de oprichting van het Armeense leger gevierd.

  Militairen krijgen op deze dag onderscheidingen. Er vinden ceremonies plaats en er wordt een militair defilé gehouden. Op de vooravond is er een concert in de Nationale Opera in de hoofdstad Jerevan.
  Meer >>


  Datum: woensdag 20 t/m zaterdag 30 januari 2021
  Land / gebied: Nederland

  Speciaal voor baby's, peuters en kleuters zijn er 'De Nationale Voorleesdagen'. Deze dagen hebben als doel het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te bevorderen. Het 'Prentenboek van het Jaar' staat centraal tijdens deze campagne. 'De Nationale Voorleesdagen' zijn een initiatief van Stichting Lezen.
  Meer >>


  28 januari is de 28ste dag van het jaar. Hierna volgen nog 337 dagen tot het einde van het jaar.


  Vandaag geboren
  • 1983 Thierry Baudet
  • 1981 Elijah Wood
  • 1980 Nick Carter
  • 1974 Ramsey Nasr
  • 1966 Andrea Berg
  Komende feesten