dinsdag 16 juli 2024

Wereld Feesten Almanak


Dinsdag 3 mei 2022

Datum: dinsdag 3 mei 2022
Land / gebied: Wereld (Katholieken)
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

'Fiesta de las Cruces' (Feest van de Kruisen) of 'Cruz de Mayo' (Mei Kruis) is een christelijke feestdag die jaarlijks op 3 mei wordt gevierd in Spanje en grote delen van Latijns-Amerika.

Feest van de Heilige Kruisvinding (Invención de la Santa Cruz). Ter herinnering aan de dag waarop Sint Helena het originele kruis, waaraan Jezus Christus zou zijn gestorven, in Palestina heeft gevonden.
Meer >>Datum: dinsdag 3 mei 2022
Land / gebied: Internationaal
Soort: Ecologisch

Sun Day. De waarde van de zon in het algemeen en als duurzame energiebron in het bijzonder, staan ieder jaar op 3 mei in het middelpunt van de belangstelling, want dan is het 'Internationale Dag van de Zon' (ook: Werelddag van de Zon). De 'Dag van de Zon' is het minder bekende broertje van de Dag van de Aarde die elk jaar op 22 april over de hele wereld gevierd wordt.
Meer >>


Datum: dinsdag 3 mei 2022
Land / gebied: Wereld

Iedere eerste dinsdag van mei. De Wereld Astma Dag (WAD) wordt georganiseerd door het Globale Initiatief voor Astma (GINA) in samenwerking met gezondheidszorggroepen en astmaopvoeders om voorlichting over astma en astmazorg over de hele wereld te verbeteren.
Meer >>


Datum: dinsdag 3 mei 2022
Land / gebied: België

Sinds 2009 is er een nieuwe feestdag in België: Potjebuur. Gelijktijdig met het Suikerfeest van de moslims, waarbij het delen van voedsel met familie en buren centraal staat, zal dit feest jaarlijks plaatsvinden. Met 'Potjebuur' wordt dit attente, hartelijke en smakelijke gebruik uit de moslimcultuur, in de rest van de samenleving geïntegreerd.
Meer >>


Datum: dinsdag 3 mei 2022
Land / gebied: Oost-Europa
Religie: Christendom (Orthodox Christendom)

Radonitsa ('Dag van Vreugde') wordt jaarlijks op de negende dag (de tweede dinsdag) na Orthodox Pasen gevierd. Een herdenking van de overledenen binnen de Russisch-Orthodoxe Kerk. Mensen bezoeken de graven van overleden familieleden en vrienden.
Meer >>


Datum: dinsdag 3 mei 2022
Land / gebied: Polen
Soort: Nationale feestdag, Constitutioneel

Święto Konstytucji 3 Maja (Dag van de Grondwet 3 Mei) / Święto Narodowe Trzeciego Maja (Nationale Feestdag van de Derde Mei). De grondwet van 3 mei 1791 staat bekend als de eerste moderne grondwet ter wereld (eerder dan de Franse of Amerikaanse grondwet).

Het is het hoogtepunt van de regeerperiode van de Poolse koning Stanislaw II Augustus Poniatowski (1732-1798), een verlicht vorst, die geïnspireerd is door o.a. Franse verlichtingsdenkers.
Meer >>


Datum: dinsdag 3 mei 2022
Land / gebied: Verenigde Naties (UNESCO)

Werelddag van de PersvrijheidJaarlijks op 3 mei is de 'Werelddag van de Persvrijheid' (World Press Freedom Day). Een dag - ingesteld door de Verenigde Naties en UNESCO - om vermoorde journalisten te betreuren en solidariteit uit te spreken met journalisten die in de gevangenis verkommeren of op alle mogelijke manieren belemmerd worden in de uitvoering van hun werk.
Meer >>


Datum: dinsdag 3 mei 2022
Land / gebied: Verenigde Staten
Soort: Beroependag

In de Verenigde Staten wordt de 'Dag van de Leraar' (National Teacher Day) sinds 1985 gehouden op de dinsdag in de eerste volle week van mei (Teacher Appreciation Week). Een initiatief van de 'National Education Association' (NEA), de vakbond en belangenorganisatie voor leerkrachten in Amerika.
Meer >>


Datum: dinsdag 3 mei 2022
Land / gebied: Japan
Soort: Constitutioneel

Wel een nationale feestdag maar geen speciale festiviteiten of activiteiten.
Meer >>


Datum: maandag 2 t/m woensdag 4 mei 2022
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam

1 Shawwal. Op de eerste dag van de tiende moslimmaand Shawwal vieren moslims wereldwijd het Suikerfeest, Eid al-Fitr (ʻĪd al-Fiṭr), het 'feest van het breken van de vasten' - het einde van de Ramadan. Het exacte begin is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan en kan verschillen per land. Officieel begint het Suikerfeest de voorgaande avond bij zonsondergang wanneer volgens de islamitische kalender een nieuwe dag begint. De hier gegeven datum is van de 'volle dag'. Het Suikerfeest duurt drie dagen.

Het Suikerfeest - ook wel het "Kleine Feest" (Turks: Şeker Bayramı) - is de uitbundigste gebeurtenis in het islamitische jaar. Na dertig dagen overdag niet gegeten, gedronken, gerookt of gevreeën te hebben wordt de traditionele Ramadan (Vastenmaand) afgesloten.
Meer >>


3 mei is de 123ste dag van het jaar (de 124ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 242 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1995 Anwar El Ghazi
  • 1973 Michael Reiziger
  • 1962 Maarten van Roozendaal
  • 1961 Steve McClaren
  • 1958 Hansje Bunschoten
Komende feesten