zondag 26 mei 2024

Wereld Feesten Almanak


Dinsdag 31 oktober 2023

Datum: dinsdag 31 oktober 2023
Land / gebied: Wereld
Soort: Folkloristisch, Traditioneel

HalloweenHalloween, ook genoemd All Hallows' eve(ning), is de Engelse naam voor allerheiligenavond. Het feest wordt gevierd op 31 oktober, de avond voor Allerheiligen.

Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt.

Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes, en roepen "trick or treat" (de keuze gevend tussen een plagerijtje uithalen of een versnapering krijgen). De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Jonge volwassenen gaan soms naar Halloweenfeesten.

In België en Nederland wordt er steeds meer aandacht besteed aan het Halloweenfeest/Allerheiligenavond. Dit gebeurt meestal niet in de vorm van langs de deuren gaan en snoep ophalen, maar wel door Halloweenfeesten en het versieren van huizen.
Meer >>Datum: dinsdag 31 oktober 2023
Land / gebied: Wereld (Protestanten)
Religie: Christendom (Protestantisme)

Reformatiedag (of: Hervormingsdag) is een herdenkingsdag op 31 oktober in verschillende protestantse kerken. Deze dag staat in het teken van Maarten Luther die op 31 oktober 1517 zijn 95 proteststellingen t.a.v. de katholieke kerk op de deur van de Slotkapel in Wittenberg gespijkerd zou hebben.

Reformatiedag
Uiteindelijk leidde het protest van Luther tot een breuk met de Rooms-katholieke Kerk. In de 16e eeuw zijn toen de protestantse kerken ontstaan.
Meer >>


Datum: dinsdag 31 oktober 2023
Land / gebied: Wereld
Soort: Traditioneel
Religie: Natuurgodsdienst

De viering van Samhain (Keltisch Nieuwjaar) begint traditioneel bij zonsondergang op de avond van 31 oktober.
Meer >>


Datum: dinsdag 31 oktober 2023
Land / gebied: Verenigde Naties

De Verenigde Naties hebben 31 oktober uitgeroepen tot de 'Wereldstedendag' (World Cities Day).
Meer >>


Datum: dinsdag 31 oktober 2023
Land / gebied: Wereld

Ieder jaar is het op 31 oktober Wereldspaardag. Deze dag is bedoeld om mensen wereldwijd bewust te maken van het belang van sparen. Niet alleen banken en spaar- en kredietcoöperaties, maar ook op scholen wordt internationaal veel aandacht besteed aan deze dag.
Meer >>


Datum: dinsdag 31 oktober 2023
Land / gebied: Peru

In Peru wordt sinds 1944 jaarlijks op 31 oktober met de 'Día de la Canción Criolla' (Dag van de Criollo Muziek) de cultuur van de criollo's gevierd.
Meer >>


Datum: dinsdag 31 oktober 2023
Land / gebied: Burkina Faso
Soort: Nationale feestdag (Herdenkingsdag)

Martyrs' Day. Jaarlijks op 31 oktober ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van alle couppogingen waarmee het land Burkina Faso te maken heeft gehad.
Meer >>


Datum: dinsdag 31 oktober 2023
Land / gebied: India

Jaarlijks wordt op 31 oktober - de geboortedag van Vallabhbhai Patel - in India de 'Dag van Nationale Eenheid' (Rashtriya Ekta Diwas / National Unity Day) gehouden.
Meer >>


31 oktober is de 304de dag van het jaar (de 305de dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 61 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1978 Martin Verkerk
  • 1964 Marco van Basten
  • 1946 Hans Breukhoven
  • 1941 Jan Stekelenburg
  • 1941 Johan Stekelenburg
Komende feesten