zondag 16 juni 2024

Wereld Feesten Almanak


Zondag 8 mei 2022

Datum: zondag 8 mei 2022
Land / gebied: Wereld

Traditioneel wordt Moederdag op de tweede zondag in mei gevierd. Dit is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het vieren van Moederdag op de tweede zondag in mei is traditie in o.a. Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Italië, Turkije, Australië en Amerika.
Meer >>Datum: zondag 8 mei 2022
Land / gebied: Frankrijk

Fête de la VictoireHet feest van de overwinning, ook bekend onder de naam 'Le jour de la libération' (Bevrijdingsdag) of 'Wapenstilstand van 1945' (L'armistice de 1945). Nationale feestdag. Jaarlijks op 8 mei.

Herdenking van de wapenstilstand van 1945 (het einde van de Tweede Wereldoorlog). Gedurende de ochtend en het begin van de middag vindt er in Parijs een militaire stoet plaats en een kranslegging. De Franse president legt in Parijs een krans onder de 'Arc de Triomphe' bij het graf van de onbekende soldaat.
Meer >>


Datum: zondag 8 mei 2022
Land / gebied: China (Boeddhisten)
Religie: Boeddhisme

Chinese BoeddhaJaarlijks op de 8e dag van de 4e Chinese maanmaand (meestal in mei) wordt door de boeddhisten die de Chinese kalender volgen de geboorte van de Boeddha herdacht.

Volgens de legende vonden er aardbevingen en vele wonderen plaats op het moment dat de geboorte van de Boeddha naderde. Zijn moeder Maya, de koningin van een klein koninkrijk op de grens met Nepal, droomde dat Siddharta in de gedaante van een sneeuwwitte olifant haar baarmoeder binnenging. Deze droom en de natuurlijke voortekenen werden door 64 brahmanen geïnterpreteerd. Zij voorspelden de geboorte van een zoon die of een machtig vorst zou worden of, indien hij zich het lijden van de mens bewust word, een verlosser.
Meer >>


Datum: zondag 8 mei 2022
Land / gebied: België

Feest van de Iris. Verjaardag van de geallieerde overwinning in 1945 en einde van de genocide.
Meer >>


Datum: zondag 8 mei 2022
Land / gebied: Slowakije, Tsjechië
Soort: Nationale feestdag

Meer >>


Datum: zondag 8 mei 2022
Land / gebied: Wereld

Jaarlijks op 8 mei wordt er met de 'World Ovarian Cancer Day' (WOCD) aandacht gevraagd voor mensen die leven met deze zeldzame en zeer kwaadaardige vorm van kanker (ovariumcarcinoom of eierstokkanker).
Meer >>


Datum: zondag 8 mei 2022
Land / gebied: Wereld

Datum vanwege de geboortedag van Henry Dunant (8 mei 1828), de oprichter van het Rode Kruis.
Meer >>


Datum: zondag 8 mei 2022
Land / gebied: Spanje (Madrid)

Op de tweede zondag van mei wordt in de regio Madrid de 'Dag van het Kind' (Día del Niño) gehouden. In de rest van Spanje is de Kinderdag jaarlijks op 15 april.
Meer >>


Datum: zondag 8 mei 2022
Land / gebied: Wit-Rusland

Jaarlijks op de tweede zondag van mei is het de 'Dag van de Vlag en het Embleem van de Republiek Wit-Rusland'. De dag staat in het teken van personen die de nationale eenheid, soevereiniteit en onafhankelijkheid van het land belichamen.
Meer >>


Datum: zondag 8 mei 2022
Land / gebied: Zuid-Korea

Parents' Day.
Meer >>


Datum: zondag 8 mei 2022
Land / gebied: Turkmenistan
Soort: Herdenking

Ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog (1940-1945).
Meer >>


8 mei is de 128ste dag van het jaar (de 129ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 237 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 2003 Mulay Hassan
  • 1985 Nikkie Plessen
  • 1982 Ugur Yildirim
  • 1975 Ruben Nicolai
  • 1975 Enrique Iglesias
Komende feesten