Día de Benito Juárez
Land / gebied: Mexico
Soort: Nationale feestdag
Mexico Natalicio de Benito Juárez. De verjaardag van Benito Juárez (21 maart) is een nationale feestdag in Mexico. Zowel op 21 maart (día histórico) als iedere derde maandag in maart (día feriado) wordt er in Mexico bij zijn geboortedag stilgestaan.

Día de Benito JuárezIedere derde maandag van maart is het voor veel Mexicanen een vrije dag: scholen, overheidsinstellingen en winkels zijn gesloten.

Vooral in zijn geboorteplaats San Pablo Guelatao zijn er verschillende activiteiten, waaronder een vuurwerkshow en dansfestiviteiten.

Benito Pablo Juárez García (21 maart 1806 - 18 juli 1872) was een liberaal Mexicaans staatsman. Van 1858 tot 1872 was hij president van Mexico, waarvan een groot deel in oppositie tegen de conservatieven dan wel de regering van keizer Maximiliaan.

Juárez wordt vaak beschouwd als Mexico's grootste en meest geliefde leider. Hij was een Zapoteeks Indiaan en Amerika's eerste president van volledig indiaanse origine. Juárez wordt gezien als een progressieve hervormer, toegewijd aan democratie, gelijke rechten en tegen de grote macht die Rooms-katholieke kerk toentertijd in de Mexicaanse politiek had.

In een groot deel van Latijns-Amerika is hij een icoon en er zijn dan ook veel plaatsen en dingen naar hem direct of indirect vernoemd.

Een feestdag in Mexico.