Festa di Sant'Agata
Land / gebied: San Marino
Soort: Nationale feestdag (Heiligendag)
San MarinoChristendom Sint Agatha. Jaarlijks wordt op 5 januari in San Marino de naamdag van de patroonheilige van het land gevierd als nationale feestdag. Ook bekend als 'Bevrijdingsdag' ter herinnering aan de bevrijding van de republiek van de bezetting door Giulio Alberoni in de 18e eeuw (Anniversario della Liberazione della Repubblica dall'occupazione Alberoniana).

De Republiek San Marino is in zijn geschiedenis meerdere malen bezet geweest, maar dat duurde nooit lang. In 1739 werd de republiek door kardinaal Giulio Alberoni - de legaat van Ravenna - bezet. Hij legde een nieuwe grondwet op en probeerde de burgers te dwingen zich te onderwerpen aan de regering van de pauselijke staten. De San Marinezen stuurden brieven naar paus Clemens XII om gerechtigheid te krijgen. Uiteindelijk bevestigde de paus op 5 februari 1740 nogmaals de onafhankelijkheid van het land.

De 'Bevrijdingsdag' van San Marino valt samen met het feest van Sint Agatha, de beschermheilige van het land. Agatha werd op Sicilië in 225 geboren. Als gevolg van de christenvervolgingen van de Romeinse keizer Decius stierf ze rond 251 de marteldood. In de oudheid was ze een van de meest vereerde maagdelijke martelaren.

Een feestdag in San Marino.