Blue Monday
Datum:
'Blue Monday' is de naam, gegeven aan de datum voor de deprimerendste dag van het jaar. In 2024 is dat maandag 15 januari. 'Blue Monday' valt meestal op de derde maandag van januari, maar soms ook op de maandag van de laatste volle week van de eerste maand van het jaar.

De term is afgeleid van het Engelse begrip "feeling blue" (neerslachtig, somber, down of depri zijn). De kleur blauw had vroeger in de zeilscheepvaart met rouw te maken. Als een schip zijn kapitein of officier verloor, dan verfde de bemanning rondom het schip een blauwe band. Deze band (en een blauwe vlag) lieten bij thuiskomst duidelijk zien dat men de "blues" had, in de rouw was.

De vader van 'Blue Monday' is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een (naar eigen zeggen) wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.

'Blue Monday' lijkt vooral een West-Europees en Noord-Amerikaans verschijnsel te zijn. In India vieren hindoes rond deze tijd hun "winterzonnewende" (de overgang naar langere dagen) met Lohri, Makar Sankranti en Thai Pongal. Zij bekijken deze donkere periode halverwege januari van de zonnige kant: vanaf nu vindt de zonsopgang elke dag weer vroeger in de ochtend plaats.

'Blue Monday' kan het best vertaald worden met 'Depri Maandag'. 'Blauwe Maandag' dekt de lading niet en geeft verwarring met de uitdrukking iets 'een blauwe maandag' doen, waarmee wordt aangegeven dat iemand iets maar voor een korte periode onderneemt.

In Nederland wordt sinds 2016 op deze dag het Depressiegala georganiseerd - een benefietgala waarop door cabaretiers, auteurs en deskundigen aandacht voor depressies wordt gevraagd.