Thai Pongal
Land / gebied: Sri Lanka (Tamils)
Soort: Nationale feestdag, Oogstfeest (Festival)
Religie: Hindoeïsme
Sri LankaHindoeïsme Thai Pongal'Thai Pongal' is een oogstfeest van de Tamils gewijd aan Surya, de zonnegod van het hindoeïsme. Het begint op de eerste dag van de tiende maand van de Tamilkalender - wat overeenkomt met 14 januari in de Gregoriaanse kalender - en duurt vier dagen.

Het Thai Pongal-festival is meer dan duizend jaar oud. 'Thai' verwijst naar de gelijknamige tiende maand van de Tamilkalender. 'Pongal' betekent 'overstromen' of 'overkoken' en wordt geassocieerd met welvaart en overvloedige oogst. Het verwijst naar het traditionele rijstgerecht dat op deze dag wordt bereid.

Thai Pongal
Tijdens 'Thai Pongal' bedanken Tamils de zonnegod Surya voor de oogst en wordt er een gerecht bereid van de eerste rijst van het seizoen. Dit gerecht wordt 'pongal' genoemd en wordt gemaakt van rijst, melk, rozijnen, cashewnoten, kardemom en groene bonen. Er bestaan een zoete en een hartige variant. Het wordt in een aarden pot bereid en op bananenbladeren geserveerd.

Alle vier de dagen van het Thai Pongal-festival hebben hun eigen naam en traditie. De eerste dag wordt 'Bhogi' genoemd. Centraal staan het weggooien van oude dingen en het zich concentreren op een nieuw begin. Op deze dag verbranden Tamils oude dingen in een ritueel vreugdevuur en reinigen en versieren ze hun huis.

De tweede dag - bekend als 'Thai Pongal' of 'Surya Pongal' - is het belangrijkste moment van het festival. Het valt samen met de dag van de winterzonnewende in de hindoeïstische kalender. Op deze dag wordt de 'pongal' gemaakt en samen met familie en vrienden gegeten. In Sri Lanka, de Indiase deelstaat Tamil Nadu en het unieterritorium Puducherry is dit een officiële feestdag (vrije dag).

Thai Pongal
De derde dag wordt 'Maatu Pongal' genoemd en is gewijd aan het vee. Het is gebruikelijk om koeien en stieren te baden, hun horens te poetsen en te beschilderen, ze met slingers te versieren en ze speciaal voedsel te geven. 'Kaanum Pongal' is de vierde en laatste dag van het festival. Op deze dag bezoeken mensen hun vrienden en familieleden en geven ze elkaar geschenken.

Thai Pongal
'Thai Pongal' wordt gevierd door Tamils in Sri Lanka en de Indiase deelstaat Tamil Nadu. In andere regio's staat dit hindoe-oogstfeest bekend als Makar Sankranti.

Een festival in India, Sri Lanka.