Columbus Day
Land / gebied: Verenigde Staten
Verenigde Staten In de USA op iedere tweede maandag van oktober. Columbusdag (Engels: Columbus Day, Spaans: Dia de La Hispanidad) is een herdenkingsdag waarop men de aankomst van Christoffel Columbus op het continent Amerika op 12 oktober 1492 herdenkt.

In de Verenigde Staten werd Columbusdag vooral door Amerikanen van Italiaanse afkomst gevierd. Op aandrang van dit bevolkingsdeel verklaarde president Franklin D. Roosevelt in 1937 Columbusdag tot een nationale feestdag. Een groot deel van de staten erkennen Columbusdag echter niet als een officiële staatsfeestdag. De dag wordt vooral gevierd in staten met een aanzienlijke Italiaanse bevolking, zoals New York, New Jersey en Massachusetts.

In de meeste landen wordt Columbusdag altijd op 12 oktober gevierd. In sommige Latijns-Amerikaanse landen wordt de dag onder een andere naam gevierd, bijvoorbeeld Día de la Raza (Dag van het Ras), maar ook: Día de las Culturas (Dag van de Culturen) in Costa Rica en sinds 2002 in Venezuela: Día de la Resistencia Indígena (Dag van Inheems Verzet).

Een feestdag in Amerikaans Samoa, Amerikaanse Maagdeneilanden, Britse Maagdeneilanden, Chili, Paraguay, Puerto Rico, Turks- en Caicoseilanden, Verenigde Staten (USA).