vrijdag 19 juli 2024

Wereld Feesten Almanak


Dag van de Overwinning
Datum:
Land / gebied: Rusland
Rusland Nationale feestdag. Ook in veel landen die vroeger deel uitmaakten van de Sovjet-Unie en in voormalige 'satellietstaten' is 9 mei een nationale feestdag.

Een van de belangrijkste feestdagen in Rusland. De Dag van de Overwinning is de dag dat de Russen de overwinning op Nazi-Duitsland vieren (9 mei 1945).

Dag van de Overwinning
Op deze dag zit elk park bomvol met jongeren die zich bezatten, staan er lange rijen voor de talloze 'prodoektie' (cheape winkeltjes waar men basisbenodigdheden verkoopt, waaronder natuurlijk alcohol), even lange rijen voor de Dixi-toiletten en is er 's avonds heftig vuurwerk.

Gebeurtenissen tijdens festiviteiten

2002: Bij een bomaanslag tijdens een militaire parade in Kaspijsk (Dagestan) vallen 43 doden.

2004: De Tjetsjeense president Achmat Kadyrov wordt vermoord door een landmijn onder de VIP-tribune van het Grozny stadion.

2007: Voor het eerst sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie wordt weer een parade op het Rode Plein in Moskou georganiseerd met ongeveer 7.000 deelnemers, vliegtuigen en vuurwerk. Omdat de Opstandigspoort en Iverski-kapel van de Kitaj-gorod echter herbouwd werden in de jaren '90 (Stalin had die laten slopen voor meer ruimte) doen geen tanks of rijdende raketlanceerinstallaties mee.

Een feestdag in Abchazië, Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië en Herzegovina, Georgië, Kazachstan, Kirgizië, Moldavië, Oezbekistan, Rusland, Turkmenistan, Wit-Rusland.

Zie ook

Actueel

Komende feesten