Dag van de Verdedigers van het Vaderland
Land / gebied: Rusland
Soort: Nationale feestdag (Militair feest)
Rusland Dag van de Verdedigers van het VaderlandDe 'Dag van de Verdedigers van het Vaderland' (День защитника Отечества) is een nationale feestdag (vrije dag) die jaarlijks op 23 februari wordt gevierd in Rusland, Tadzjikistan, Kirgizië, Wit-Rusland en sommige andere delen van de voormalige Sovjet-Unie.

Centraal staan de prestaties van de strijdkrachten. De officiële viering van de dag bestaat dan ook uit militaire parades en optochten ter ere van de veteranen.

Op deze dag worden zowel de mannen als de vrouwen geëerd die in militaire dienst zitten of zaten. In de praktijk is het meer een viering voor de man geworden, als tegenhanger van Internationale Vrouwendag op 8 maart. Voor veel Russische mannen is dit dan ook een soort Vaderdag (in de volksmond 'Mannendag'). Vrouwen geven presentjes en kaarten aan de mannen in hun leven, in het bijzonder aan hun echtgenoten (of vriendjes), vaders en zonen en daarnaast ook aan hun mannelijke collega's.

Jaarlijks op 23 februari een vrije dag in Rusland. In Oekraïne en Wit-Rusland is het geen vrije dag.

Een feestdag in Kirgizië, Rusland, Tadzjikistan, Wit-Rusland.