Heilige Vrouwe Aparecida
Land / gebied: Brazilië
Soort: Heiligendag
BraziliëChristendom La Fiesta de Nossa Senhora Aparecida. De Zwarte Maria. Patroonheilige van Brazilië.

Heilige Vrouwe AparecidaFeest gebaseerd op de legende uit 1717 waarin drie vissers op wonderbaarlijke wijze in delen een beeldje van zwarte ongebakken klei in hun netten vonden voorstellende de heilige Maria. Er een onstond een landelijke verering van het beeld vooral omdat veel zwarte slaven zich aangesproken voelden door de kleur van het beeld. In 1735 besloot een priester om het eerste kapelletje voor Maria te bouwen. In 1835 werd de eerste kerk gebouwd voor ´zwarte Maria´. In 1928 heeft paus Pius de XI Aparecida gewijd tot officiele patroonheile van Brazilie. In 1955 werd speciaal voor het beeldje de Basillica Nova gebouwd.

Een feestdag in Brazilië.