Herstel van de Onafhankelijkheid
Land / gebied: Oost-Timor
Oost-Timor Op 20 mei 2002 werd de onafhankelijkheid van de Democratische Republiek Oost-Timor (Timor-Leste) erkend.

De Democratische Republiek Oost-Timor of Timor-Leste is een eilandstaat in Zuidoost-Azië, bestaande uit de oostelijke helft van het eiland Timor, de eilanden Atauro en Jaco, en Oecussi-Ambeno, een politieke exclave van Oost-Timor, aan de westelijke zijde van het eiland, omringd door West-Timor.

Vóór de erkenning van onafhankelijkheid op 20 mei 2002 maakte Oost-Timor deel uit van Indonesië. Toen Oost-Timor in 2002 lid werd van de Verenigde Naties koos het voor zijn Portugese naam 'Timor-Leste'. Op 28 november 1975 riep Oost-Timor al zijn onafhankelijkheid uit, maar het duurde dus ruim 25 jaar voordat deze erkend werd.

De vlag van Oost-Timor is sinds 20 mei 2002 de officiële vlag van het land. Volgens de grondwet symboliseert de gele kleur de sporen van kolonialisme in de geschiedenis van het land. Zwart staat voor de donkere momenten die overwonnen zijn en nog overwonnen moeten worden. Rood vertegenwoordigt de onafhankelijkheidsstrijd, terwijl de witte ster vrede symboliseert.

Een feestdag in Oost-Timor.