Hùng Vương
Land / gebied: Vietnam
Soort: Nationale feestdag
Vietnam Meestal in april. Op de tiende dag van de derde maand van de Vietnamese kalender is het 'Giỗ tổ Hùng Vương' (de sterfdag van de Hùng-koningen).

'Hùng Vương' is een nationale feestdag in Vietnam, waarbij het overlijden van de 18 koningen uit de Hùng-dynastie (2879 - 258 v.Chr.) wordt herdacht.

Er zijn niet veel sporen overgebleven van deze achttien dynastieën. De Chinezen bezetten het land vanaf 258 v.Chr. gedurende ca. 1000 jaar en de meeste herinneringen zijn vernield. Vanaf 1010 n.Chr. zijn de Chinezen verdreven en werd de dynastie hersteld in Hanoi (toen 'Thang Long').

Vanaf 2007 is 'Hùng Vương' een door de Vietnamese overheid erkende officiële (vrije) feestdag. Het bijbehorende festival duurt 4 dagen (van de 8e t/m de 11e dag van de derde Vietnamese maanmaand) en vindt plaats bij de Hùng-tempel in het noorden van het land. De derde dag is de belangrijkste dag (Hùng Kings Commemoration Day / Death Anniversary of the Hùng Kings).

Een feestdag in Vietnam.