Dag van de Chrysant (Kiku no Sekku)
Land / gebied: Japan
Soort: Traditioneel
Japan De 'Dag van de Chrysant' is een feestdag op 9 september ter ere van het symbool van het Keizershuis van Japan.

De chrysant is al heel lang het symbool van de Keizer van Japan en de Keizerlijke familie. Het is te zien op het Keizerlijk Zegel van Japan. Bovendien wordt de positie van de Japanse keizer de 'chrysantentroon' genoemd, en de hoogste orde van Japan is de orde van de chrysant.

De viering van de 'Dag van de Chrysant' dateert uit 910, toen de eerste chrysantenshow werd gehouden door de Japanse keizerlijke rechtbank. Het werd gevierd aan het begin van de herfst omdat de chrysant de seizoensbloem is van die periode.

Voordat Japan de Gregoriaanse kalender overnam, werd deze dag gevierd op de 9e dag van de 9e maanmaand. Toen de nieuwe kalender officieel werd ingevoerd, werd de viering verplaatst naar 9 september (ook de 9e dag van de 9de maand). 'Kiku no Sekku' is nauw verwant met het Dubbel Negen Festival (Chung Yeung), een traditionele Chinese feestdag.

Het 'Chrysantenfeest' wordt in heel Japan gevierd bij zowel boeddhistische tempels als bij shinto heiligdommen. Er worden kleurrijke bloemenshows gehouden.

Een feestdag in Japan.