Nationale Dag van de Sami
Land / gebied: Lapland
Lapland Sinds 1993 wordt jaarlijks op 6 februari de 'Nationale Dag van de Sami' (Sami National Day / Sámi Álbmotbeaivi) gevierd.

De Sami (of Samen) zijn een van oorsprong nomadisch volk dat het Noord-Europese Lapland bewoont. Ze zijn ook bekend onder de naam Lappen, wat ze zelf als een belediging beschouwen. Datum ter herinnering aan het eerste congres van de Sami op 6 februari 1917 in Trondheim (Noorwegen).

Een etnische feestdag waarop traditionele klederdrachten worden gedragen en festivals worden georganiseerd met muziek en voedsel uit de eigen cultuur. Ook wordt de (nationale) vlag van Lapland veelvuldig gehesen.

De Sami bezitten tegenwoordig in zowel Noorwegen, Zweden als Finland een eigen parlement, het Sameting, dat bij de nationale overheden van de staten waaronder Lapland ressorteert, inspraak heeft in zaken die de Sami en hun woongebied betreffen.

De meeste Sami wonen in Noorwegen (zo'n 50.000). In Zweden zijn dat er ongeveer 20.000, in Finland 6.000 en in Rusland 1.800.

Op de Volksverhalen Almanak vind je een aantal traditionele volksverhalen en sprookjes van de Sami.

Een feestdag in Finland, Noorwegen, Rusland, Zweden.