Oprichting SAR Macau
Land / gebied: Macau
Soort: Nationale feestdag
Macau Herenigingsdag van Macau. Twintig december is de nationale dag van Macau. Op 20 december 1999 kwam er officieel een einde aan de Portugese macht in Macau en werd het een Speciale Administratieve Eenheid van de Volksrepubliek China.

In januari 1988 ratificeerden China en Portugal een verklaring waarin werd vastgesteld dat Macau onder voorwaarde van het 'one country, two systems'-principe op 20 december 1999 een Speciale Administratieve Regio van China zou worden. Macau zal tot 2049 een zelfstandige positie hebben en kan zelfstandig beleid formuleren, behalve op het gebied van het buitenlands- en veiligheidsbeleid. De soevereiniteit werd op 20 december 1999 overgedragen aan de Volksrepubliek China.

Hongkong (voorheen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk) en Macau (voorheen onderdeel van Portugal) zijn twee Speciale Administratieve Regio's van de Volksrepubliek China. Dit houdt in dat beide gebieden hun eigen economisch systeem mogen behouden en politieke autonomie hebben, maar wel horen bij de Volksrepubliek China. In de praktijk komt het neer op een status aparte. Zie ook: Oprichting SAR Hongkong.

Macau werd gesticht door de Portugezen in 1557 en was daarmee de oudste Europese kolonie in China. Begin 17e eeuw hebben Nederlanders diverse pogingen ondernomen om Macau op de Portugezen te veroveren. In juni 1622 werd de ultieme poging ondernomen met een voor die tijd enorme invasiemacht van 13 oorlogsschepen met zo'n 1300 man. De Portugezen waren niet tegen zo'n invasiemacht opgewassen, maar een toevalstreffer met een kanon afgeschoten door een Jezuïtische priester raakte de buskruitvoorraad van de Hollanders die daarop definitief afdropen. Deze aanval vormde voor de Portugezen de directe aanleiding om de verdediging van de kolonie te versterken en forten te bouwen zoals Guia.

Een feestdag in Macau.