Slag bij Pichincha
Land / gebied: Ecuador
Soort: Nationale feestdag
Ecuador Elk jaar op 24 mei viert Ecuador zijn onafhankelijkheid en herdenkt het het verslaan van de Spanjaarden op 24 mei 1822. Deze gebeurtenis is bekend als de 'Slag bij Pichincha' (Batalla de Pichincha).

Vaak is de eerstvolgende vrijdag een officiële vrije dag.

De 'Slag bij Pichincha' is het laatste gevecht van de onafhankelijkheidsstrijd tussen Spanje en Ecuador. Jaarlijks op 24 mei herdenkt het volk deze strijd en viert het hun vrijheid.

De naam 'Slag bij Pichincha' komt van de vulkaan Pichincha, die zich naast de hoofdstad Quito bevindt. Het gevecht vond plaats op de hellingen van de vulkaan, die zich op 3500 meter boven de zeespiegel bevindt en nog steeds actief is.

Na deze militaire overwinning sloot het land zich aan bij de republiek Groot-Columbia tot 1830, toen viel de republiek uit elkaar. Officieel werd Ecuador dus een onafhankelijke republiek in 1830, maar het Ecuadoraanse volk beschouwt 24 mei als de echte Onafhankelijkheidsdag.

De festiviteiten op 24 mei bestaan uit optochten met kinderen of met militairen in de grotere steden. Door middel van deze optocht eren de Ecuadoranen de geschiedenis van het land en laten ze hun trots zien. In de omgeving van Pichincha wordt door de luchtmacht een vliegshow gegeven. Ook wordt er veel gefeest, gedronken en vooral genoten van de vrije dag.

Op de Galapagoseilanden is een speciale optocht. Deze optocht wordt gelopen door schoolkinderen in uniform, waarbij de student met het hoogste gemiddelde het privilege krijgt om de Ecuadoraanse vlag te dragen; dit is een hele eer en er wordt dan ook heel het jaar voor gewerkt.

Een feestdag in Ecuador.