woensdag 16 oktober 2019

Wereld Feesten Almanak


Vlegeldag Bennekom
Datum:
28 augustus 2019
26 augustus 2020

Vlegeldag Bennekom

Datum: woensdag 28 augustus 2019
Land / gebied: Nederland (Bennekom)
Soort: Oogstfeest, Folkloristisch
Nederland Een oogstfeest in Bennekom op iedere laatste woensdag van de volle week van augustus. Vlegeldag wordt al meer dan 30 jaar georganiseerd in Bennekom (gemeente Ede). Vlegeldag is een oogstfeest dat alles te maken heeft met het verbouwen, oogsten en verwerken van graan.

Vlegeldag BennekomVroeger, in de tijd voor de mechanisatie, werd overal gedorst met behulp van dorsvlegels. Dat was zwaar werk en het is dan ook niet verwonderlijk dat dorsers na afloop behoefte hadden aan een verzetje. De dorsvlegels werden in de stal gehangen en de boerenzoons bewezen hun kracht door hier zo lang mogelijk aan te blijven hangen. De winnaar werd 'Vlegelkoning' en danste die avond met de meest begeerde boerendochter.

Deze traditie is op de Veluwe in ere hersteld. Tijdens de Vlegeldag te Bennekom worden de Bennekomse Vlegelhangwedstrijden voor dames en heren gehouden. Verder worden er deze dag tal van dorsmethoden gedemonstreerd. Vanzelfsprekend wordt er met de vlegel gedorst, maar ook machinaal met een authentieke dorskast. Deze dorskast dateert van het begin van de vorige eeuw.

Op de Vlegeldag vindt het jaarlijkse Vlegelcorso en Ringsteken zowel met oude tractoren als met het aangespannen paard plaats. Ook zijn er natuurlijk oude ambachten, een boerenmarkt, de grote kindervlooienmarkt en veel muziek.

Een feestdag in Nederland.

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten