Yoghurtfestival
Land / gebied: Tibet
Soort: Festival
Religie: Boeddhisme
TibetBoeddhisme Shoton Festival / Sho Dun Festival. Het 'Yoghurtfestival' (of 'Yoghurtbanket') is een jaarlijks festival dat bij het Norbulingka-paleis in Lhasa, Tibet wordt gehouden. Tijdens het festival zijn er veel feestende groepen op straat, vinden er familiesamenkomsten plaats en is er geregeld vuurwerk.

Het festival wordt gevierd in de zomer, van de eerste tot de zevende dag van de zevende maand van de Tibetaanse kalender (meestal in augustus). Voorafgaand aan het festival zijn Tibetaans boeddhistische monniken een maand in retraite geweest, onder andere ook om te voorkomen dat ze door een groot aantal muggen worden gestoken in deze tijd van het jaar.

Het festival begon in de 16e eeuw met een banket dat gegeven werd door leken aan de monniken. Later werd de zomeropera's (ache lhamo's) en theateruitvoeringen toegevoegd aan de festiviteiten. Tijdens de opera's, die de hele dag duren, klinken cimbalen, bellen en trommels en wordt er gereciteerd. Voor de Tibetaanse diaspora in 1959 kwamen er dansers uit geheel Tibet. Aan het eind van de 20e eeuw is het echter een festival dat grotendeels door de staat is opgezet.

Andere festivals in Tibet zijn het Boterkaarsfestival, Gouden Ster-festival, Lhabab Düchen, Dajyur, Losar en Mönlam.

Een festival in Tibet.