vrijdag 12 juli 2024

Wereld Feesten Almanak


Vrijdag 14 januari 2022

Datum: vrijdag 14 januari 2022
Land / gebied: Oost-Europa
Religie: Christendom (Orthodox Christendom)

Alle landen in Oost-Europa gebruiken de westerse (Gregoriaanse) kalender, maar de Russisch Orthodoxe Kerk (+ Servisch en Macedonisch Orthodoxe Kerk) hanteert de Juliaanse kalender, waardoor 'Orthodox Nieuwjaar' jaarlijks op 14 januari valt. Ook: Juliaans Nieuwjaar, Servisch Nieuwjaar of Oud Nieuwjaar.
Meer >>Datum: vrijdag 14 januari 2022
Land / gebied: Sri Lanka (Tamils)
Soort: Nationale feestdag, Oogstfeest (Festival)
Religie: Hindoeïsme

Thai Pongal'Thai Pongal' is een oogstfeest van de Tamils gewijd aan Surya, de zonnegod van het hindoeïsme. Het begint op de eerste dag van de tiende maand van de Tamilkalender - wat overeenkomt met 14 januari in de Gregoriaanse kalender - en duurt vier dagen.

Het Thai Pongal-festival is meer dan duizend jaar oud. 'Thai' verwijst naar de gelijknamige tiende maand van de Tamilkalender. 'Pongal' betekent 'overstromen' of 'overkoken' en wordt geassocieerd met welvaart en overvloedige oogst. Het verwijst naar het traditionele rijstgerecht dat op deze dag wordt bereid.
Meer >>


Datum: vrijdag 14 januari 2022
Land / gebied: India
Soort: Folkloristisch
Religie: Hindoeïsme

Makar SankrantiOp deze dag wordt gevierd dat de glorieuze zonnegod Makar Sankranti weer richting het noorden gaat. Makar Sankranti wordt gevierd in de maand Magha, jaarlijks op 14 januari. Het feest wordt door heel India uitbundig en vooral op straat gevierd. Een van de uitingen is het oplaten van kleurrijke vliegers.
Meer >>


Datum: vrijdag 14 januari 2022
Land / gebied: Georgië

Op 14 januari 2004 werd de vlag van Georgië aangenomen door het Georgische parlement. De officiële nationale vlag van Georgië - ook bekend als de Vijfkruisvlag - is een vlag met vijf rode kruizen op een witte achtergrond, een variant van het Jeruzalemkruis.
Meer >>


Datum: vrijdag 14 januari 2022
Land / gebied: Tunesië
Soort: Nationale feestdag

Fête de la Révolution et de la Jeunesse. Jaarlijks op 14 januari een nationale feestdag in Tunesië. Ingesteld na de Jasmijnrevolutie (Tunesische Revolutie) die begon op 18 december 2011 en eindigde op 14 januari 2012 toen president Zine El Abidine Ben Ali het land ontvluchtte.
Meer >>


Datum: vrijdag 14 januari 2022
Land / gebied: Abchazië
Soort: Nationale feestdag

Dag van de Schepping van de Wereld.
Meer >>


14 januari is de 14de dag van het jaar. Hierna volgen nog 351 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1966 Astrid Kersseboom
  • 1962 Gert Jan Theunisse
  • 1952 Joke Bruijs
  • 1950 Edwin de Vries
  • 1948 Carl Weathers
Komende feesten